Windows Experience Index sau un test de performanta eliminat din Windows 8 si 10

Postat de Andrei Boiu la Vin, 26/05/2017 - 10:58
cronometru

Testarea performantei PC-urilor sau laptop-urilor este importanta deoarece permite intelegerea problemelor care pot apare atunci cand se ruleaza aplicatii complexe. Desi ele nu sunt pe deplin realiste, fiind doar o serie de activitati sablon rulate rapid, rezultatul oferit da o idee despre ce se poate schimba pentru a o imbunatati. Windows Experience Index era un asemenea program.

Windows Experience Index a fost o componenta software oferita standard cu orice instalare de Windows Vista si Windows 7. Fara sa ofere o motivatie pentru schimbare, Microsoft a eliminat Windows Experience Index incepand cu versiunea 8 a sistemului de operare astfel incat nici la versiunea 10 si nici la urmatoarele care vor mai apare, Windows Experience Index nu este de asteptat sa revina. Pentru a intelege de ce era acest program important, trebuie sa intelegem cateva lucruri. Programul de test era preinstalat pe sistemul de operare, utilizatorul nu trebuia sa faca nimic pentru a-l activa. Rularea programului si rezultatele erau afisate in sectiunea "System Properties".  Categoriile de test vizau procesorul, memoria, grafica pentru Windows, grafica pentru jocuri, stocarea. Scorul final prezentat era cel pentru categoria in care s-a obtinut cel mai slab rezultat. Desi detaliile oferite nu prezentau viteze in sute de MB pe secunda sau milioane de pixeli, rezultatele erau relativ comparabil pe un numar mare de sisteme. Cele mai importante vizau procesorul si grafica pentru ca mai toate aplicatiile ar fi beneficiat de imbunatatiri in aceste privinte.

Decizia de a nu mai lasa testul Windows Experience Index este una defavorabila pentru ca nu exista nici un motiv intemeiat de eliminare. Performanta in noile sisteme de operare ar fi ramas comparabila, fara schimbari majore. Este adevarat ca testul initial cuprindea aplicatii ce rulau in interfete ce nu mai erau considerate a fi cele mai noi, deci performanta nu reflecta neajunsurile unor sisteme vechi cu program noi dar rezultatele tot ar fi fost relevante. Pe de alta parte, este putin probabil ca unele rezultate sa fi depasit scala, altfel spus sa tinda spre aceleasi rezultate maxime ce nu ar mai fi putut sa fie diferentiate. Drept urmare, testul ar fi ramas relevant chiar daca Microsoft nu ar fi investit in actualizarea lui. In plus, un avantaj al utilizatorilor era ca la fiecare schimbare de componenta hardware majora precum placa video sau procesorul ori drivere pentru ele, aplicatia de test semnala utilizatorului ca s-a produs o schimbare si rezultatul anterior nu mai este relevant. In acest fel, se observa care este influenta fiecarei achizitii. In final, utilizatorul intelegea mult mai bine ce componente hardware ar trebui sa achizitioneze si cat de putin influenteaza driverele, o parte frecvent neinteleasa a unui sistem de operare, performanta finala.

In prezent, singura solutie a utilizatorilor este sa incerce sa instaleze pe sistemul lor si pe un altul al unui coleg sau prieten, cu permisiunea acestuia, un program independent de testare. Exista numeroase aplicatii in acest sens precum PC Mark, CPU Benchmark, 3DMark, AquaMark si altele, fiecare cu avantaje si dezavantaje, unele specializate pentru jocuri, altele generale. Ceea ce conteaza este ca sistemul pe care se testeaza si care are performante bune sa fie o configuratie software similara, diferita numai la hardware si sa nu se ruleze alte aplicatii in timpul testului. In timp, ar fi bine totusi ca Microsoft sa revina la decizia anterioara si sa includa un program de test, cu atat mai mult cu cat tendintele recente sugereaza ca Windows va fi o platforma avansata pentru realitatea virtuala iar aflarea performantelor hardware si posibilitatile acesteia trebuie sa fie evidente utilizatorilor.