Viteze de 3 la 5Gb si 10 Gb pe secunda pentru retele cu fir Ethernet

Postat de Andrei Boiu la Mie, 27/09/2017 - 10:03
Ethernet

Standardul de comunicatie pe fir Ethernet este inca un domeniu dinamic. Desi astazi vorbim in continuare de retele Gigabit, viitorul nu se limiteaza la viteza de 1 gigabit pe secunda ci va ajunge la valori mai mari. Este adevarat ca acest lucru se va intampla gradual dar impactul nu este unul neglijabil.

Viteza de transfer Gigabit in retea este relativ satisfacatoare pentru utilizatorii de retele din institutii si cei casnici. Avand in vedere ca 100-120 de MB pe secunda este o viteza apreciabila, necesitatea unui nou standard este mult mai mica. Cu toate acestea, viitorul rezerva viteze de 2,5 la 5 Gb pe infrastructura Gigabit folosita astazi. Acesta este cel mai important detaliu pentru ca instalarea unor noi cabluri de retea, cu atat mai mult in situatia celor ingropate in zidarie, este deosebit de costisitor. Desi vitezele de 3 si 5Gb nu vor reprezenta un salt atat de mare ca cel de la reteaua de 100 Mb, castigul de performanta va fi unul important. Cu toate acestea este bine sa nu uitam ca, in cazul infrastructurii vechi, viteza de 2,5 sau 5Gb nu este una sigura. In conditiile in care comportarea cablului este cea asteptata, viteza de 5Gb va fi stabilita dar daca transmisia nu este  cea asteptata, se va negocia urmatoarea viteza, cea de 2,5Gb. Cel mai adesea, punctele de interconectare sunt cele in care apar cel mai adesea asemenea probleme. Montarea prin sertizare a mufelor trebuie sa se faca fara a expune sau indoi mai mult decat este necesar, firele. De aceea, nu este exclus ca doar viteza de 1 gigabit sa fie posibila pentru anumite conexiuni in retea datorita acestor inconvente. Oricum, este recomandabil sa fie facut un audit sau o verificare a retelei pentru a explora posibilitatile de upgrade si a reduce costul acestora in viitor.

Viteza de 10 Gb pe secunda pe infrastructura standard cu fir, Ethernet, este standardul viitorului, si acesta putand asigura tranzitia, in timp, spre viteze si mai mari decat punctul de plecare. Daca vitezele de 2,5 si 5Gbiti pe secunda sunt suportate ca standard incepand din 2016, pentru anumite componente, viteza standard de 10 Gb este standardizata din 2006. Costul echipamentelor, insa, a redus propagarea tehnologiei pentru majoritatea utilizatorilor. Din pacate, insa, cel putin deocamdata, aceasta viteza nu este realizabila fara cabluri noi CAT7 sau Clasa F. In conditiile in care numeroase cabluri comercializate sunt CAT5 si doar o mica parte sunt CAT6, devine evident faptul ca profesionalismul echipei de instalare si furnizorii de componente au un rol hotarator pentru o infrastructura reusita.

Indiferent daca vom avea la dispozitie viteze de 2,5Gb sau 5Gb pe secunda pe infrastructura existenta sau viteze ce incep de la 10 Gb pe secunda pentru cea noua, detaliul cel mai important este ca echipamentele de retea, inclusiv placile integrate in calculatoare, vor fi oferite ca 10 Gb pe secunda. Asadar, un utilizator nu va trebui sa caute switch-uri, router-e sau alte componente pentru vitezele intermediare, fapt ce permite o evolutie ulterioara si reprezinta o buna utilizare a resurselor financiare. De aceea, chiar daca nu vor fi posibile initial viteze mai mari decat cele de 1Gb, orice achizitie noua ar fi bine sa excluda, pe cat posibil, doar standardul simplu Gigabit ce ofera doar viteze de 1 Gb.