Ventilatia cu recuperare de caldura intre exagerari si realitate

Postat de Andrei Boiu la Mar, 15/12/2020 - 01:06
ventilatie

Recuperarea caldurii este un concept atractiv, de ce sa nu ventilam si sa ne mentinem, cat mai mult, temperatura ambianta neschimbata, dar realitatea unor asemenea aparate s-ar putea sa nu se ridice la nivelul asteptarilor si iata si de ce.

In ultimii ani, pe fondul unei economii care ne conduce spre incercarea de a mai reduce risipa, recuperarea de caldura pare o solutie din ce in ce mai buna. Montam un sistem simplu, intr-o gaura din perete putin mai mare decat cea pentru o instalatie de aer conditionat, si avem aer curat vara sau iarna, cu cheltuieli minime. Automatizari inteligente promit randamente foarte bune. Din pacate, aceste lucruri sunt promisiuni pentru ca realitatea ne va contrazice curand.

Recuperarea de caldura, pentru a se face la randament ridicat, necesita suprafete mari expuse si viteze mici de circulatie a aerului pentru a se realiza optim. Aparatele pentru clientii casnici sunt mult prea compacte pentru a atinge randamente mari la ventilatii puternice. Indiferent daca sistemul este permanent sau temporar, eficienta scade foarte mult intr-un volum compact si, cel putin, la nivelul de tehnologie utilizat la asemenea aparate care se gasesc acum pe piata, cu preturi intre 1000 si 2000 RON. Un aparat bun trebuie sa aibe suprafete ample din cupru si bine proiectate. Acestea sunt scumpe. Chiar daca se folosesc materiale ceramice, cu o capacitate de inmagazinare mai buna la folosire alternativa a fluxului de aer pentru a produce incalzirea sau racirea, rezultatele nu sunt stralucite. Este nevoie de viteze mici de circulatie a aerului altfel turbulentele reduc eficienta si cresc doar zgomotul.

Un alt aspect extrem de important al acestor recuperatoare este ca ele nu masoara in mai multe puncte umiditatea relativa, temperatura, diferentele intre interior si exterior, diferite elemente de reglaj pentru fluxul de aer tranzitat. Un asemenea control ar putea sa mentina eficienta buna fie ca este vorba de temperaturi aproape de inghet, canicula, pe timp de ploaie, vant. Din pacate, acest control al climatului este costisitor, cel putin acum. In plus, aerul care intra si iese din sistem trebuie filtrat. Curatarea, inlocuirea unor filtre trebuie sa se faca de cateva ori pe an, altfel se reduce eficienta sistemului. A avea convingerea ca aceste operatii vor fi facute constant, regulat, de catre persoane neobisnuite cu acest sistem si fara inclinatie tehnica, este doar o speranta, nu o fundamentare serioasa.

In acest context al unor mari asteptari dar necesitand intretinere, montaj bine ales pentru a avea fluxul cat mai aproape de cel ideal, ventilatia cu recuperare de caldura este doar o piata interesanta, dar nu una pentru care suntem pregatiti. E bine sa intelegem ca nu este rau sa experimentam, ba chiar este recomandat sa o facem, dar sa nu avem asteptari sau regrete pentru achizitiile si schimbarile produse in locuinta, fara a avea o finalitate pe masura. Si, sa nu uitam de zgomot, toate ventilatoarele fac zgomot si uzura lor il accentueaza...