Spatiul RAM sau memoria ocupata in Windows ruland in 64 biti versus 32 biti

Postat de Andrei Boiu la Vin, 19/05/2017 - 10:05
ram

Sistemul Microsoft Windows ofera inca de la versiunea XP posibilitatea de a rula in 32 biti sau 64 biti, in functie de procesorul pe care ruleaza si necesitati. Interesant pentru prezent este comportamentul la versiuni Windows 7, 8, 8.1, 10 iar acesta va fi subiectul articolului de fata.

Rularea unei versiuni pe 32 sau 64 biti este, uneori, impusa de pachetul software preinstalat pe un sistem de operare, drivere sau alte necesitati. Sunt unele situatii in care doar o versiune a fost suportata pentru drivere, cum este cazul la generatii mai vechi de Intel Atom, in privinta placii video integrate. In mod similar, cu alte ocazii, procesorul nu poate rula in modul pe 64 biti cum este cazul la generatii mai vechi de procesoare precum Intel Pentium 4. De asemenea, pot fi cazuri in care placa de baza nu poate suporta module de o capacitate combinata mai mare de o valoare anume sau nu pot fi folosite la performanta ridicata aceste module lucrand in paralel, detalii ce trebuiesc aflate in prealabil consultand datele despre placa de baza. De aceea, uneori, a rula in 32 sau 64 biti este o situatie impusa. In prezent, cu sisteme nu mai vechi de 7-8 ani, acest lucru nu mai este o problema.

Desi poate parea neintuitiv, a folosi o platforma pe 32 biti nu este, neaparat, un neajuns. Chiar daca versiunea pe 64 biti este cea care va avea cel mai stabil suport in viitor, si cea pe 32 biti este capabila. Sunt unele aplicatii, precum Thunderbird, care nu au facut, inca, tranzitia pe 64 biti, chiar daca toate pachetele software si jocurile au facut-o de mult. Pe platforma 32 biti nu pot fi accesati in mod normal mai mult de 4GB de memorie RAM din care sunt utilizabili aproximativ 3GB.

Un sistem tipic ruland in modul pe 32 biti consuma aproximativ 1GB de RAM dupa pornire (considerand ca se ruleaza si un program antivirus ce consuma cateva sute de MB RAM). Un sistem pe 64 biti ocupa aproximativ 2GB RAM dupa pornire, in situatii similare, desi diferenta in sine nu este generata de sistem ci de aplicatiile care ruleaza. Sistemul pe 64 de biti consuma cu doar 100-200 MB mai multa memorie dar aplicatiile pot consuma fiecare sute de MB in plus. De aici ar rezulta o mica dar importanta diferenta: in cazul unei memorii totale de 4GB este posibil sa nu fie instalat un sistem de operare pe 64 biti. Din moment ce unele aplicatii pe 32 de biti sau 64 biti ar putea ocupa 2GB de RAM este evident ca si daca vor putea sa ruleze, performanta va avea de suferit. De aceea, capacitatea RAM-ului va trebui crescuta la, preferabil, 8GB, pentru a putea utiliza atat aplicatii pe 32 de biti cat si pe cele pe 64 biti la performanta maxima pentru platforma pe 64 biti. Este bine de stiut ca, in acest caz, capacitatea RAM conteaza destul de mult si daca nu este de la bun inceput asigurata, tranzitia pe 64 biti nu este cea mai inspirata decizie. In general, o aplicatie pe 64 biti va consuma mai multa memorie RAM atat datorita asteptarilor legate de memoria mult mai mare avuta la dispozitie cat si a modului in care proceseaza datele. De aceea, chiar daca pare inutil in momentul in care se face achizita, upgrade-ul la 8GB RAM este necesar pe termen lung. De asemenea, este mai bine sa fie cumparate module RAM pentru a rula in pereche, daca sistemul permite cel putin modul Dual-Channel si nu un singur modul mai mare, pentru a exploata la maxim posibilitatile sistemului.