Sistemul Android posibil sa stagneze datorita evolutiei lente a tabletelor

Postat de Andrei Boiu la Dum, 10/02/2019 - 19:31
tableta

Sistemul de operare Android, asa cum se prezinta, ar putea sa aiba o majora transformare in viitor, una cu mult mai mare decat pare astazi posibil. In pofida evolutiei si ambitiei Alphabet pentru Android, viitorul nu este atat de clar.

Pe de o parte, sistemul este amenintat de popularitatea si accesibilitatea mai crescuta a platformei Microsoft Windows. Realizarea unei implementari pe platforma ARM, care este baza a peste 90% din tablete si telefoane, este cel mai mare atu al Android. Chiar daca Microsoft reuseste doar o penetrare lenta a pietei, viitorul poate parea destul de interesant. Tabletele evolueaza lent, rularea aplicatiilor multiple nu este atat de bine implementata pe Android si mentinerea unui asemenea sistem nu pare sa fie viabila pe termen lung. Chrome OS nu ofera cu mult mai mult decat Android-ul si are problemele sale. Tinand cont ca laptopurile de dimensiuni mai mici sunt din ce in ce mai populare, asa cum este si cazul laptop-urilor care pot fi si tablete si laptopuri, asa-zisele convertible sau 2 in 1, devine evident ca piata tabletelor este serios amenintata. Acest lucru este cu mult mai important decat pare pentru ca Microsoft trebuie doar sa persevereze si sa ofere avantajul portabilitatii aplicatiilor pentru a transforma Android-ul intr-o piata fara viitor.

Desigur, situatia nu este atat de simpla. Microsoft nu ofera inca o experienta suficient de fluenta pe platforma ARM datorita lipsei optimizarii aplicatiilor iar rularea unor aplicatii pe 32 biti nu este suficienta in contextul in care cele pe 64 de biti tind sa devina populare iar emularea X86 nu are cum sa fie prea rapida. Viitorul tine clar de aplicatii native si portabile sau macar compatibile din start rularii pe ARM dar si pe platforma Intel/AMD. Un prim pas este pentru Web browsere dar aplicatii precum Microsoft Office, Adobe Photoshop sau altele cu utilizare larga pot fi marele atu pentru a opta spre Windows. Deocamdata, Microsoft nu are aceste atuuri iar Android-ul nu are, inca, acest competitor bine pozitionat. Lipsa de evolutie semnificativa a Android-ului, este, pe de alta parte, cea care ar putea sa incheie evolutia tabletelor. Si asa, tabletele nu sunt o competitie serioasa pentru laptop-urile ultra portabile deoarece producatorii au redus ritmul progresului tehnologic. Este surprinzator cum in telefoane mobile se pot gasi procesoare si platforme mai performante decat in tablete, fie si la un pret dublu.

Daca evolutia Microsoft reuseste sa transforme aceasta piata, insa, viitorul Android nu mai este atat de clar. Pe de o parte, Android nu poate rezista viabil doar ca un sistem pentru telefoane mobile. Faptul ca aceste telefoane ar putea primi un ecran mai mare este doar o minora crestere de productivitate.

Din moment ce aplicatiile nu valorifica potentialul unui ecran mai mare si nici nu ofera alte avantaje, limiteaza succesul viitoarei etape de dezvoltare a telefoanelor mobile. Android-ul va deveni din ce in ce mai putin interesant pe masura ce un sistem competitiv de operare va oferi functionalitatea dorita iar acesta, cu bune si rele, ar putea sa fie Microsoft Windows. Pierderea pietei tabletelor pentru Android va reprezenta o lovitura importanta ce va anticipa, chiar daca intr-un numar mare de ani, lipsa de popularitate de care s-ar putea bucura atunci cand telefoanele mobile ar putea rula tot Microsoft Windows iar ecranul si potentialul hardware-ului va fi mai bine exploatat.