Sistemul de actualizare al aplicatiilor Android si neajunsurile sale

Postat de Andrei Boiu la Mie, 15/03/2017 - 17:04
app

Aplicatiile Android reprezinta cel mai bun argument pentru alegerea unui telefon sau a unei tablete. Daca tot ceea ce ati putea face s-ar limita la aplicatiile preinstalate, un produs ar fi doar un amuzament extrem de scump. Aplicatiile aduc o flexibilitate extrem de importanta. Care este insa neajunsul in situatia actuala?

Chiar daca sistemul Android a evoluat destul de bine, incepand cu o conceptie care permitea impachetarea unei aplicatii intr-un format usor portabil, exista inca numeroase inconveniente. Putine aplicatii pot fi actualizate progresiv fara probleme. Orice variatie de semnatura electronica, fie si datorita schimbarii numelui dezvoltatorului, nu permite o tranzitie facila. Este necesar ca o aplicatie sa fie dezinstalata si apoi reinstalata din nou. Un alt dezavantaj al situatiei actuale vizeaza imposibilitatea de a impacheta o aplicatie cu toate fisierele necesare, generandu-se un fisier de sine statator.

Dupa a cum a fost demonstrat de diverse aplicatiii mari, in special jocuri, acum cativa ani, incercarile de a impacheta mai multe date odata cu fisierul de baza, sunt anevoioase. Este necesar ca fisierele sa fie distribuite separat si incarcate de catre utilizator. Descarcarea lor semiautomata de pe Internet este o solutie dar una dezavantajoasa daca trebuie reconstituit un dispozitiv cu aplicatiile sale, asa cum se prezenta la un moment dat. Posibilitatea ca acele fisiere sa nu mai fie disponibile in formatul sau la adresa asteptata de aplicatie, este un risc considerabil.

Prin urmare, ar fi necesar ca orice pachet ce defineste elemente suplimentare unei aplicatii sa poata fi instalata ca un pachet separat, ce poate fi sters odata cu aplicatia (facilitate disponibila deja) dar care poate fi usor instalata sau reinstalata impreuna cu aceasta (varianta nedisponibila astazi). Desigur, in final, este esential ca toate setarile utilizatorului sa poata fi salvate in acel fisier si transmise mai departe, in acest format compact. Nici pe PC lucrurile nu stau mai bine dar, cel putin, pe PC orice utilizator avansat poate obtine usor drepturi de administrator pentru a avea acces la orice este necesar in timp ce pe Android acest lucru este descurajat de producatorii de telefoane si tablete dar si de Google.