Retelele Wifi sunt inca departe de potentialul maxim al performantei

Postat de Andrei Boiu la Mie, 18/09/2019 - 10:22
wifi

Desi aparatele si infrastructura pentru retea ar putea sa para ca au depasit necesitatile cotidiene, realitatea este una cu totul diferita. Chiar daca, in teorie, avem viteze care ar putea sa para suficiente de sute de Mbps sau zeci de MB pe secunda, a le atinge este o cu totul alta situatie. S-ar putea ca nu doar dispozitivele in sine sa fie de vina ci, mai ales, nodurile din retea, router-ele sau access point-urile.

Suntem obisnuiti ca un aparat, fie ca vorbim de laptop, telefon mobil sau tableta, poate utiliza un standard 802.11a,b,g,n sau ac. Router-ul sau access point-ul ar trebui si el sa suporte cel putin standardul de comunicatie al aparatului sau al aparatelor utilizate. Din pacate, insa, aceasta compatibilitate este doar o mica parte din potential. Un standard de comunicatie nu inseamna, mult mai important, posibilitatea de a beneficia cu totii de maximum de performanta. In materie de echipamente de comunicatie Wifi, ne aflam, inca, la acest nivel.

Daca in telefonia mobila s-au reusit progrese semnificative prin benzi si canale dedicate pentru fiecare dispozitiv, ne-am astepta ca lucrurile sa stea la fel si in cazul dispozitivelor Wifi. Realitatea este cu mult mai neplacuta. Fiecare dispozitiv partajeaza aceeasi frecventa, uneori si acelasi canal sau subfrecventa, cu nodul din retea la care se conecteaza. Perturbatiile de la dispozitivele care se conecteaza si comunica in reteaua noastra sunt completate de cele ale vecinilor, lucru inevitabil intr-o comunitate densa urbana. De aceea, nu mai putem concepe o retea optima cu un singur punct de acces. Daca am continua critica pana la capat am spune ca fiecare dispozitiv potential din retea ar trebui sa aiba antena si nodul sau care sa preia comunicatia fara fir, apoi sa o transmita prin fir pana la nodul viitor. Conectarea la un nod central este nepractica, lenta, greu de realizat simultan. Din pacate, modalitatea actuala de gestionare a unei retele complexe, cu multe sub-retele, este neviabila. De-abia este posibil sa avem 1-2 retele care sa aiba acelasi nume, aceeasi parola si sa fie utilizabile, acceptabil de intretinut. Pentru a avea fie si 4-5 conexiuni permanente la performante mari trebuie sa se recurga la dispunerea lor spatiala cat mai rasfirata, cu cat mai multe routere sau access-pointuri la care sa se poata conecta dispozitivele. Astfel, s-ar putea gasi unul optim si disponibil in orice moment. Asa functioneaza telefonia mobila. Pentru a avea performantele viitorului, si reteaua Wifi ar trebui sa poata fi la fel cofigurata si optimizata.

In incheiere, ne putem intreba cand ar fi economic viabila o asemenea retea performanta si ce ar insemna ea in fapt. In primul rand ar trebui sa ne gandim la ce ar insemna. In situatia unor incaperi cu suprafete de peste 30-50 de metri patrati, si in special daca acestea au forme alungite sau neregulate, trebuie sa existe minim doua access point-uri sau routere achizitionate. In situatia unor incaperi mai mici, avem nevoie de minim un asemenea echipament pe camera. Aceasta abordare ar trebui sa fie acceptata inca de acum, chiar daca reteaua de 2 si 4GHz pare sa acopere rezonabil si doua incaperi. Cresterea performantelor in viitor va fi facuta si prin cresterea frecventelor de lucru iar peretii sau alte obstacole vor fi din ce in ce mai serioase. Drept urmare, recomandarea este sa va obisnuiti cu aceasta realitate a viitorului. Legat de criteriul economic, trebuie analizat care este locul in care gasiti cea mai mare concentrare permanenta a dispozitivelor care pot fi conectate simultan la retea. In incaperi precum cele de locuit raspunsul va fi afirmativ, in timp ce in cele anexe nu este aceasta situatie atat de imperativa. Ideal ar fi ca fiecare punct sa fie deservit cu un router, avand mai multe antene si conexiuni simultane (stream-uri) eficient de gestionat, fiecare dintre aceste puncte fiind legat prin cablu Ethernet la router-ul principal care se conecteaza la reteaua Internet.

Concluzia este, in acest caz, evidenta. Obisnuinta de a trata in reviste de specialitate conexiuni maxime teoretice sau realizabile nu este relevanta. Crescand numarul de dispozitive potential conectate trebuie ca o retea sa fie rapida pentru orice dispozitiv deci testele si conceptia retelei trebuie schimbata, altfel performantele reale se vor reduce si mai mult fata de maximul teoretic.