Q5 ERP - Sectiunea de salarizare si financiar-contabila

Postat de Andrei Boiu la Vin, 11/10/2019 - 12:31
q5erp-salarizare-financiar-contabil

In acest articol continui analiza Q5 ERP, dezvoltat de Clear Concept Multisoftware, o firma romaneasca cu experienta. Evaluarea generala a produsului se gaseste aici iar in materialul de fata sunt urmarite sectiunea pentru salarizare si cea financiara.

Organizara evidentei financiar-contabile reprezinta cea mai des intalnita dar si cea mai solicitanta parte a activitatii firmei. Desi nu este parte propriu-zisa a afacerii, ea este nu doar o obligatie dar si un instrument folositor in evaluare, atunci cand datele preluate de aici devin suport al deciziei manageriale. Prima necesitate a activitatii este legata de realizarea balantelor, a bilanturilor si altor raportari financiare. Chiar daca evidenta contabila este gestionata de catre o alta firma, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, este necesar ca documentele sa parvina intr-un format simplificat. Aici apare nevoia de a avea facturi fiscale, note contabile, inchideri de luna, intr-un format cat mai accesibil. Facturile pot fi emise prin sisteme semiautomate, fiind numeroase programe disponibile pe piata dar dezavantajul este ca ele nu interfateaza usor cu alte surse de informatii sau baze de date. In mod similar, daca exista o evidenta a platilor de facut catre furnizori si alta pentru stocuri, fie ca sunt intr-un fisier gestionat de o aplicatie office sau intr-un program, transferul datelor si centralizarea este greoaie. Astfel, avem de a face cu un sistem disparat, greoi, ineficient.

Q5ERP propune o abordare moderna pe care o executa destul de bine. Desi sistemul nu emite automat documentele pentru raportare periodica la autoritatile de administrare fiscala, el realizeaza stocarea si modificare facila a tuturor datelor despre firma iar acesta este un atu veritabil. Nu este usor ca o solutie software sa integreze unitar gestiunea stocurilor, a comenzilor si facturarii, salarizarii dar Q5ERP reuseste. Facturile furnizor pot fi introduse pentru produse sau servicii achizitionate. La cele pentru produse se pot introduce denumiri care pot fi urmarite in intreaga firma, de la comanda la receptie marfa, magazionare, vanzare, facturare, iesire din stoc. La fiecare etapa realizata se vor genera automat notele de intrare-iesire, bonurile de consum, unde este cazul, notele contabile, fara nici o interventie din partea utilizatorului. Singura cerinta este legata de introducerea corecta a datelor initiale despre produs.  Reglarea diferentelor survenite din modificarea facturarii produselor se reflecta automat in orice intrare financiar-contabila, fara a fi nevoie de modificari suplimentare, generatoare de erori. O alta facitilate este integrarea cu POS-urile, simplificand generarea automata a facturilor sau chitantelor ce se introduc si gestioneaza din aceeasi platforma software. Toate aceste operatii, inclusiv cele de reglare a diferentelor de curs sau datorate altor modificari, pot fi realizate la fel de usor in moneda nationala sau in mai multe monede. Tot in sectiunea financiara a Q5ERP se pot emite automat declaratia 100, 300, 390, 394, simplificand realizarea unor documente fiscale care necesita timp si atentie.

Interfata pentru salarizare reuseste sa acopere toate cerintele de baza pentru stabilirea retributiei si urmarirea activitatii fiecarui angajat. Se poate stabili modalitatea de calcul a retributiei in functie de norma, pontajul, urmarirea numarului de zile de inactivitate datorate concediilor de odihna si medicale. De asemenea, si functii mai avansate de urmarire sunt disponibile prin gestionarea deducerilor si evidentierea contributiilor in costul total al angajatului. Chiar daca nu tine de salarizarea propriu-zisa, urmarirea deconturilor din sectiunea financiara este un instrument care faciliteaza urmarirea costurilor si beneficiilor fiecarui angajat. Activitatea angajatului este reprezentata si in forma vizuala a unui calendar in care se poate urmari evolutia acestuia intr-o anumita perioada. In interfata de salarizare este posibila emiterea  statelor de plata, incheiand lista facilitatilor esentiale.

In sectiunile de salarizare si financiar-contabile se remaca la Q5ERP interfata prietenoasa, simpla, care reduce timpul de invatare si motiveaza introducerea unor date cat mai complete. Corelarea automata a datelor din activitati fizice cu cele scriptice reduce riscul aparitiei unor erori si prezinta transparent toata activitatea firmei. Chiar daca acest sistem ERP nu inlocuieste activitatea firmei de contabilitate, el reuseste sa transforme perspectiva asupra afacerii oferind toate valorile numerice intr-un format usor de folosit si de inteles, ele putand fi corelate in rapoarte interne, vizibile tot in program, sau in altele realizate independent de angajati ai firmei, tot pe baza datelor din program, care sa reprezinte suportul pentru decizii importante.