Procesorul Intel Atom nu a disparut si are alt nume

Postat de Andrei Boiu la Lun, 06/11/2017 - 10:58
cpu

Intel Atom, o serie de microprocesoare deosebit de cunoscute fabricate de Intel, nu a disparut, in realitate, asa cum ne-am putea astepta. In trecut aproape orice netbook sau ultraportabil avea aceasta componenta de baza. Desigur, din pacate, performanta procesorului era departe de a fi una competitiva si, in pofida tuturor incercarilor companiei americane Intel de a face utilizatorii sa inteleaga ca acest procesor nu este unul performant ci deosebit de portabil, esecul a fost relativ vizibil. Astazi nu mai avem procesoare Intel Atom dar oare chiar a abandonat Intel tehnologia pe care a dezvoltat-o atatia ani? poate ca nu...

Laptop-urile ultraportabile, usoare, compacte, tind astazi sa fie din ce in ce mai populare. Dimensiunile din ce in ce mai mici permise de tehnologia actuala precum si renuntarea la unitatile optice DVD a facut ca generatii intregi de laptop-uri sa devina din ce in ce mai accesibile si estetice. Desigur, reducerea dimensiunilor trebuia sa nu fie urmata de o reducere a performantelor. In acest sens, Intel Atom nu a fost un rezultat pe deplin multumitor. Performantele sale modeste in privinta vitezei de lucru au facut ca aceasta tranzitie spre laptop-uri ultraportabile sa fie una de durata. Cu toate acestea, procesoarele din serii mult mai populare precum i3, i5 si i7 au devenit, in timp, mai adecvate acestor laptop-uri moderne. Drept urmare, distanta dintre laptop-urile traditionale si cele ultra-moderne s-a redus simtitor in privinta performantelor. Astazi avem laptop-uri care pot consuma aproximativ 15-20W la un regim de utilizare maxima. Aici este cheia pentru ce s-a intamplat cu procesorul Intel Atom. Dezvoltarea sa a fost una mai lenta care nu a condus la rezultatele asteptate de Intel, intr-o piata ultracompetitiva in care Samsung si alti producatori au obtinut mari performante pentru telefoane mobile si tablete. Intel a abandonat partial aceasta competitie si s-a reorientat.

Consecintele acestor schimbari au fost vizibile. Performanta procesoarelor Intel Atom nu putea creste intr-un ritm spectaculos dar nici previziunile Intel nu mai includeau dorinta de a avea succes pentru tablete si telefoane mobile. Drept urmare, Intel Atom si-a continuat calatoria dar numai ca un microprocesor pentru laptop-uri de mici si medii dimensiuni. Performantele sale la un consum redus de energie si intr-un ecosistem ce permite flexibilitatea Linux si Windows au facut ca Intel Atom sa nu isi piarda popularitatea dar Intel a avut nevoie de o schimbare de nume. Intel Atom a devenit Intel Celeron. Numele Celeron este unul vechi ce dateaza din a doua jumatate a anilor '90. Din fericire, insa, acest nume nu a fost sinonim cu performanta ci mai degraba cu un cost redus pentru o functionalitate relativ predictibila. Astfel, cu noul nume Celeron, Intel Atom a continuat iar numele de cod precum N mai traiesc si astazi, fiind singurul indiciu al trecutului.

O ultima intrebare cu raspuns asteptat este cat de adecvat este Intel Celeron-ul de astazi prin comparatie cu Intel Atom-ul de ieri. Raspunsul este unul mixt. Accelerarea grafica integrata prezinta un salt important, suficient pentru jocuri 3D nepretentioase. Procesorul in sine reuseste sa ofere o performanta satisfacatoare pentru utilizare obisnuita de birou, reusind sa se remarce, fata de generatia anterioara Intel Atom prin capacitatea de a rula fara probleme si clipuri video in format Full HD sau 2K, fara a fi incomodata rularea altor aplicatii. In termeni relativi, performanta este mai mult decat dubla fata de perioada populara a primei generatii de Asus EEPC, in conditiile unui consum de energie si a unui timp de raspuns cu mult imbunatatit. Drept urmare, astazi, Intel Celeron este o solutie viabila pentru utilizatori nepretentiosi, la nivelul asteptarilor din trecut pentru un laptop standard. Acest lucru inseamna, in sfarsit, ca la un ultraportabil nu va mai fi sacrificata peformanta pentru mobilitate.