Prezentarile video ar putea inlocui CV-ul vazut prima data de angajator

Postat de Andrei Boiu la Mar, 01/12/2020 - 13:34
hellovideo

CV-ul este instrumentul de baza pentru evaluarea unui candidat concurs pentru un post dar o prezentare video scurta, ar putea reprezenta prima impresie cu impact, si voi da cateva argumente.

De zeci de an evaluarea unui CV este cea mai comuna metoda de evaluare a candidatilor. Toate detaliile dorite sunt cuprinse aici si cel care face selectia candidatilor la un concurs are toate detaliile necesare. Cu toate acestea, exista un inconvenient major... timpul. Citirea unui CV de cateva pagini cere timp, minim 1-2 minute sau chiar mai mult, in functie de structura si cantitatea de detalii. Acest detaliu merita retinut!

Scrisoare de intentie, utila pentru anumite candidaturi, este, din pacate dar si din fericire, mult prea standardizata, nespunand mare lucru despre implicarea si limbajul pe care il foloseste candidatul. Drept urmare, este doar o formalitate.

Prezentarea video succinta, de aproximativ 30 de secunde, o durata specifica unor reclame, aduce cateva elemente de noutate. Tinand cont ca suntem obisnuiti cu videoconferintele, multe persoane nu mai au o problema atat de mare cu mijloacele si obisnuinta unei minime creatii de acest fel ce poate fi editata usor pe un telefon sau un laptop. Rezultatul este un material care spune cu mult mai multe despre persoana decat am crede si care este mult mai greu de falsificat pentru ca limbajul verbal se imbina cu cel non-verbal si trebuie sa construiasca o imagine coerenta.

Desigur, trebuie sa fim realisti, 30 de secunde nu reprezinta prea mult dar este o prima experienta ce demonstreaza comunicarea unei persoane, un prim aspect ce poate releva anumite detalii imediate ce ar suscita sau nu cautarea unor informatii mai ample despre candidat, relevate prin CV sau viitorul interviu. Drept urmare, prezentarea este doar un preambul, insa unul important. Desi ea poate descalifica anumiti candidati altfel buni, este plauzibil ca acea persoana care nu poate sa se prezinte bine pe sine insusi, fara audienta, nu va avea nicidecum sanse mai bune in fata celorlalti.

In contextul schimbarilor aduse de pandemia anului 2020, este de astepta ca si prezentarile video, oricat de superficiale ar parea, sa devina o componenta esentiala a evaluarii sau preselectiei unui candidat si trebuie sa ne obisnuim cu acest instrument atat din postura de persoana cat si din cea de evaluator institutional.