Piata pentru audiofili si schimbarile decadei 2020

Postat de Andrei Boiu la Mar, 22/09/2020 - 11:35
audiofila

A fi audiofil inseamna, pe scurt, a fi pasionat de auditii casnice de muzica inregistrata, la inalta calitate. Desi se pare ca piata ramane neschimbata, pe drumul catre performante din ce in ce mai ridicate, se produc schimbari importante, cu urmari importante.

Se uita usor ca audiofili au existat pentru magnetofoane, casetofoane, nu doar pentru pick-up-uri. Tehnologia pentru primele doua nu mai are prezenta de masa din trecut, deci preferintele au trebuit sa se orienteze spre pick-up-uri si CD-uri. Desigur, si tehnologia actuala are cateva surprize. S-ar putea ca nu doar CD-urile, initial detestate ca format, sa dispara.

Generatiile se schimba si acest lucru inseamna ca si preferintele vor urma acelasi drum. Persoane care nu au avut contact cu tehnologii vechi le vor adopta doar din curiozitate nu familiaritate. Acest lucru inseamna ca tot ceea ce parea normal pana acum cativa ani, se va schimba. Preferintele actuale urmaresc portabilitea si formatele digitale independente. Fie ca vorbim despre mediocrul MP3 sau rezonabilul MP4, fisierele muzicale stocate digital, vor ajunge dominante. In mod similar, preferintele pentru portabilitate vor conduce si la disparitia pietei cablurilor si sistemelor audio traditionale. Dorinta de a comanda totul asa cum este obisnuit astazi inseamna ca orice sistem complex din trecut nu va mai fi la moda. Conectarea fara fir la un dispozitiv audio, fie el un telefon, tableta, laptop, PC, va fi varianta preferata. Dincolo de specificatii, cablurile au fost un produs cel putin indoielnic pentru o parte din piata, centrata pe diferente greu de evaluat dar cu posibilitati financiare majore.

Sistemele audio si difuzoarele sunt urmatoarea categorie de produse care se va transforma. Marile difuzoare de ieri vor face locul unora mai compacte. Este evident ca producatorii se concentreaza pe difuzoare mici si mijlocii cu performante maxime. Televizoarele, boxele portabile si alte dispozitive compacte reprezinta piata cea mai mare si mai diversificata, cu multe investitii in cercetare. Drept urmare, fie ca va dori sa urmeze aceasta tendinta sau nu, piata pentru audiofili se va adapta si urma aceasta directie. Deja, accesul la formate digitale a condus la convertoare digital-analogice care promit performante deosebite, chiar daca acum 10-15 ani ele erau evitate din orice abordare autentic audiofila la vremea aceea.

Tinand cont de aceste schimbari preconizate ne putem intreba in ce fel va evolua perceptia despre piata pentru audiofili. Mesajul transmis nu va dori sa schimbe intelegerea de acum a fenomenului si nici profiturile semnificative care se obtin de acolo dar realitatea unor consumatori cu venituri mai reduse, nu neaparat datorita crizei economice actuale cat a unui lung proces de reasezare care dureaza de zeci de ani, se va manifesta inevitabil. Produse mai compacte si mai performante se vor produce in continuare. Ceea ce este acum evitat va deveni acceptabil pentru ca o noua generatie ajunsa la maturitate va dicta ce prefera sa cumpere. Pacaleli, produse cu preturi exorbitante vor exista intotdeauna pentru ca si naivii nu dispar in momentul in care ceea ce este cat de cat vizibil nu mai este prezent. Povestea construita in jurul unui produs va avea acelasi impact. Atunci, care este scopul unui asemenea articol? raspunsul este simplu, ceea ce vedem inca drept facand parte din tendinta pentru audiofili se va schimba, indiferent cat de rigida pare ea acum.