PeaZip este un program PC de arhivare si deazarhivare performant

Postat de Andrei Boiu la Lun, 14/08/2017 - 13:12
peazip

De mai multi ani piata software-ului pentru arhivare nu mai prezinta schimbari notabile. Odata cu cresterea capacitatii de stocare atat locala cat si in retea, programele de arthivare nu mai sunt atat de critice. Cu toate acestea, existenta unui minim suport pentru a putea decomprima o arhiva ZIP este o necesitate, in conditiile in care si la peste 27 de ani de cand formatul a fost lansat, el este inca popular. Totodata, mai sunt situatii in care fisiere variate trebuie trimise intr-un format compact, ca unul singur, si atunci tot este nevoie de un program de arhivare.

Dupa cum spuneam formatul ZIP este cel mai popular. Departe de a fi si cel mai eficient, insa, el reuseste sa fie relevant pentru ca pe aproape orice platforma el poate fi decomprimat, fie ca vorbim de telefoane mobile, tablete sau pc-uri. Aplicatia cea mai populara pentru arhivare este Winzip pentru PC-uri. Din pacate, ea nu este gratuita.

Peazip este un program de arhivare si dezarhivare versatil. El poate inlocui cu succes un pachet software comercial cum este cel Winzip datorita faptului ca poate genera arhive mult mai eficiente, in formatul 7ZIp, popular si gratuit lansat prima data pe platforma Linux. In plus, Peazip ofera suport pentru dezarhivare din format RAR, CAB, GZIP, Targa si altele, fiind un program destul de puternic. Fata de 7ZIp, solutia traditionala de la ale carei origini s-a desprins Peazip-ul, ofera o platforma stabila dar o interfata invechita, neatractiva pentru toti utilizatorii.

Peazip reuseste sa imbine puterea 7Zip cu o interfata moderna, oferind utilizare confortabila. In plus, programul ofera o interfata similar si pentru utilizatorii Linux si pentru cei WIndows, fiind compatibil si cu versiunea 10. Functionalitatea standard de extragere atat din arhive standard cat si din cele care se extrag automat, printr-o simnpla comanda data cu butonul din dreapta al mnouse-ului pe fisierul dorit, este un avantaj deosebit. In final, este important de mentionat ca programul este disponibil si in varianta pe 64 de biti, putand sa beneficieze de sporul de performanta adus de noile generatii de procesoare si oferind garantia utilizarii cu succes pe termen lung.

Pe scurt, prin comparatia cu multe alte programe de arhivare gratuita sau chiar comerciala, PeaZip se remarca drept o solutie eleganta si gratuita, cu sursa deschisa, recomandata pentru orice utilizare. Programul poate fi descarcat de la adresa http://www.peazip.org/

Interfata grafica Peazip