PC-uri si laptop-uri cu SSD-uri M2 comparativ cu cele SATA

Postat de Andrei Boiu la Mar, 16/04/2019 - 11:12
placabaza

Atat PC-urile cat si laptopurile de generatie mai noua au de cativa ani slot-uri M2 pe langa conexiunile clasice SATA. Ce avantaje prezinta pe langa cele evidente unei tehnologii de viitor?

SSD-urile SATA au oferit primul salt de performanta fata de harddisk-uri. Standardul M2 a adus cateva imbunatatiri dar ele sunt, mai degraba, centrate pe alt progres. Desi conexiunea directa la PCI Express conduce la o latenta mai redusa, adica un timp de raspuns mai bun, si la o viteza maxima de transfer ce sporeste de 2, 3 ori, ajungand la aproape 1000MB/secunda, comportamentul final nu este atat de schimbat. Vitezele de transfer la accesul aleator, cele mai uzuale pentru aplicatii si jocuri, tind sa fie, in general, sub 100MB. Limitarile sunt datorata constructiei SSD-urilor si posibilitatilor tehnice actuale nu conexiunii printr-un standard sau altul la restul calculatorului.

Desi avantajele oferite de performanta sunt semnificative, SSD-urile pe M2 au un beneficiu extrem de important din punct de vedere al functionalitatii si intretinerii unui PC si a versatilitatii unui laptop. Pentru un PC este un avantaj net faptul ca SSD-ul M2 poate fi conectat direct la placa de baza, eliminand necesitatea unei alimentari si a unui cablu de date, gestionarea pozitiei lor si dificultatile de acces. SSD-ul este doar o mica placuta ce se monteaza cu surub pe placa de baza, asigurand si o minima degajare ce faciliteaza ventilatia. Drept urmare, un PC devine mult mai compact. Tinand cont si de faptul ca unitatile optice nu mai sunt necesare astazi, rezulta un calculator mult mai usor de intretinut si instalat. Pentru un laptop avantajul major este flexibilitatea. Capacitatea de stocare poate fi usor asigurata de un SSD pentru sistemul de operare si aplicatii la care se adauga un harddisk traditional de pana la 2TB, asigurand astfel cerintele de utilizare. Laptop-ul devine, astfel, extrem de versatil dar si rapid, eliminandu-se neajunsurile capacitatii limitate in echiparea doar cu SSD si a performantei reduse in echiparea doar cu un harddisk.

Drept urmare, nu atat performantele sunt cele care recomanda inlocuirea PC-urilor sau laptop-urilor existente cu modele noi de placi de baza si laptop-uri cat avantajele oferite de usurinta de folosire si flexibilitatea standardului M2 pentru SSD-uri. Desigur, modelele noi de laptop sau PC ofera cresteri considerabile de performanta in conexiunea la retea si dispozitive periferice. De aceea, chiar daca saltul de performanta al procesorului sau modulului video nu sunt atat de spectaculoase, modelele noi de produse IT ofera, in continuare, motive intemeiate pentru a considera o achizitie.