Paint 3D o noua aplicatie pentru grafica introdusa in Windows 10

Postat de Andrei Boiu la Joi, 01/06/2017 - 12:37
ceasca

Windows 10 evolueaza iar obiectivele Microsoft in privinta platformei sunt dezvaluite, putin cate putin. Ultimul pachet de actualizari, numit Creator's Update introduce aceasta aplicatie pentru grafica 3D. Desigur, avand in vedere multitudinea de aplicatii gratuite sau comerciale care exista, apare intrebarea fireasca legata de felul in care ea se prezinta utilizatorului, daca este suficienta sau nu si in ce masura.

Windows 10 Creator's Update reprezinta prima serie de modificari pe care le promite compania Microsoft pentru sistemul actual de operare, pentru care se asteapta sa introduca schimbari in mod regulat, cu un ciclu de doi ani pentru anumite componente software si un an pentru altele. Desigur, ramane de vazut daca ele vor putea fi lansate in acest fel.

Paint3D este o aplicatie simpla, gratuita, realizata de Microsoft pentru sistemele de operare Windows 10, destinata graficii vectoriale. Daca ati folosit macar o data Google Sketch-up, 3D Studio Max, Autodesk Maya, Cinema 4D, Blender, atunci stiti despre ce este vorba. In situatia in care nu ati avut contact cu aceste aplicatii, este suficient de spus ca Paint3D este un program ce permite realizarea unor modele 3D. Interfata este deosebit de simpla, fapt ce permite acomodarea rapida a utilizatorilor cu functionalitatea programului. Este evident ca interactiunea se realizeaza preponderent in mod vizual si, mai putin, cu rigoarea asteptata pentru proiectarea 3D, fapt ce implica cote evidente si lucru complex. Din acest punct de vedere, aplicatia pare conceputa pentru a familiariza utilizatorul amator cu grafica 3D, oferindu-i instrumente facile prin care poate realiza obiecte simple pe care sa combine elementele formei cu cele ale aspectului suprafetei. Altfel spus, combinarea unor corpuri simple precum cuburile sau prismele cu texturi diverse. Rezultatele experimentale ce pot fi obtinute pot surprinde utilizatorii amatori.  Desigur, datorita modului in care este utilizata aplicatia, un desen sau o editare simpla nu vor exclude clasicul Paint dar aplicatia Paint3D permite combinarea elementelor 2D si 3D, rezultatul final putand sa fie exportat fie ca o imagine 2D fie ca una vectoriala, 3D. Desigur, se pot aplica diferite efecte pentru lumini, texturi. Un alt avantaj al aplicatiei este ca vine cu un set de obiecte 3D prestabilit, precum stelutele, inimioarele, alaturi de o multitudine de alte modele realizate de persoane independente si care sunt disponibile pe platforma Remix3D.

Avand in vedere aceste caracteristici, Paint3D este o aplicatie destinata utilizatorilor amatori care doresc sa exploreze grafica 3D. Ea nu se poate substitui unor aplicatii consacrate, destinate mediului profesional insa va creste, indiscutabil, numarul persoanelor care au avut cel putin o experienta placuta de lucru in spatiul 3D. Aceste este cel mai important lucru deoarece nu grafica in sine este cel mai important element ci posibilitatea ca o gama larga de periferice care permit explorarea realitatii virtuale si realizarea unor modele 3D fizice, prin tehnologia imprimantelor 3D, sa poata deveni comune. De aceea, indiscutabil, Paint3D este un pas semnificativ, cu repercursiuni majore in viitor. Desigur, dezvoltarea aplicatiei va trebui sa combine functionalitatea de baza cu cea specifica iar rezultatele creatiei vor trebui sa fie vizualizate facil nu doar pe ecran ci si in retele de socializare, pe platforme mobile sau transpuse in modele pe care le putem tine in mana. De aceea, acum, suntem doar in faza initiala a unui fenomen ce va transforma modul in care societatea se raporteaza la aceste realizari ce au fost, pana de curand, usor de folosit doar de catre persoanele cu inclinatie tehnica dar si creativa, bine stimulata. Aplicatia Paint3D merita testata de fiecare utilizator de Windows 10, fiind disponibila automat, deja, de la finalul anului trecut, tuturor sistemelor pe care Windows Update este activ si la care utilizatorul a optat pentru aceasta nou pachet numit Creator's Update.