Un obstacol major pentru popularitatea Linux este distributia si instalarea aplicatiilor

Postat de Andrei Boiu la Lun, 30/10/2017 - 10:44
pinguin

In pofida tuturor progreselor majore inregistrate de Linux in privinta usurintei de utilizare si a aspectului, distributiile Linux sunt departe de a fi depasit un obstacol major si anume usurinta instalarii si dezinstalarii aplicatiilor. Tendinta distributiilor de Linux populare precum Ubuntu, Fedora si altele de a veni preconfigurate cu anumite aplicatii este dovada acestui fenomen. Chiar daca utilitatea sistemelor este sporita prin aceasta solutie, gestionarea altor aplicatii nu este in nici un fel facilitata.

Chiar daca distributiile majore de Linux precum Ubuntu si Fedora aduc si un magazin virtual pentru aplicatii, felul in care aceste aplicatii sunt instalate lasa inca loc de imbunatatiri. Se stie ca platforma Microsoft Windows sau Apple Macintosh nu au avut o evolutie spectaculoasa datorita acestui sistem de administrare a software-ului. Chiar daca pentru publicul larg varietatea software este suficienta, pentru utilizatorii avansati este nevoie ca orice instalare sa se faca fara aceste inconveniente. Din pacate, exceptand dezvoltatorii software, situatia este mult mai dezavantajoasa. Simpla instalare a unor aplicatii nu este facilitata decat pe o platforma anume. Desi exista o oarecare convergenta prin alinierea majoritatii distributiilor la standardul Debian, din pacate, aceasta solutie este doar partial functionala. Sunt necesare, in continuare, pachete distincte pentru fiecare distributie. Acest lucru face dificila testarea softwarea si acceptarea larga a unor pachete software. Prin comparatie, Windows, OSX si Android sunt sisteme mult mai avansate ce permit usor instalarea unor pachete software in pofida diferentelor inerente de software si hardware ale acestor platforme.

Drept urmare, daca nu sunteti multumiti de un pachet anume software ce este oferita de o distributie populara, mai aveti inca de asteptat cativa ani sau trebuie sa cautati solutii pe forumurile ce grupeaza specialisti sau pasionati in informatica. Evolutia fireasca este alinierea la un sistem universal de livrare a aplicatiilor care sa includa un corp comun adresat nucleului Linux si o alta destinata fiecarei distributii. Sistemul trebuie sa permita portabilitatea acestor kit-uri intre distributii diferite de Linux, adica partajarea aplicatiilor de catre utilizator, dar si sa gestioneze automat alegerea variantei optime de instalare, impreuna cu majoritatea suportului pentru program ce este strict necesar pentru rularea lui. Toate acestea trebuie sa se realizeze eficient si transparent. In momentul in care Linux-ul va avea acest ultim atu major, calea spre popularizarea Linux-ului va fi, in sfarsit, deschisa.