Masinile de spalat rufe cu uscator si pompa de caldura

Postat de Andrei Boiu la Mar, 22/10/2019 - 12:28
masina de spalat

Unele masini de spalat rufe comercializate in prezent ofera atat functionalitatea de baza cat si pe cea de uscator. Desi performantele uscatorului de rufe nu sunt pe deplin satisfacatoare, este posibil ca, in viitor, aceasta optiune sa devina atractiva. Perspectiva nu este neaparat legata de evolutia tehnologiei clasice cat de una noua in acest context, pompa de caldura.

Pompa de caldura este un ansamblu care absoarbe sau transfera caldura, generand o diferenta intre interior si exterior. Cea mai simpla si comuna aplicatie este frigiderul obisnuit. El are un compresor si un traseu prin care un agent termic este vehiculat, racind in interiorul incintei prin extragerea caldurii de acolo si directionarea ei in exterior. Acelasi principiu este aplicat si la instalatiile de climatizare. Cel putin la fel de important este faptul ca acest sistem poate fi construit sa functioneze reversibil, adica sa incalzeasca sau sa raceasca un spatiu anume. In modul de racire sau incalzire, pompa de caldura este deosebit de eficienta. Acest lucru devine evident atunci cand consideram consumul compresorului si il raportam la caldura absorbita sau cedata in incinta controlata. De pilda in functia de incalzire, pompa de caldura reuseste sa produca acelasi efect ca in cazul unui sistem clasic de incalzire electrica ce are o putere, si implicit un consum, de doua ori mai mare decat pompa de caldura.

Masinile de spalat clasice au un element de incalzire ce creste temperatura apei din cuva, mentinandu-o apoi la nivelul dorit. Daca masina are functia de uscare, atunci se foloseste acelasi element pentru a incalzi cuva, favorizand evaporarea apei ramase in rufele ce au fost deja centrifugate. Pompa de caldura prezinta cateva avantaje si dezavantaje fata de solutia clasica. Desi compresorul este mai zgomotos decat elementul de incalzire, cantitatea de caldura ce poate fi debitata in interior este de aproximativ doua ori mai mare decat a unui element de incalzire cu acelasi consum de energie. Astfel, potentialul de uscare se imbunatateste simtitor, scazand la jumatate timpul necesar. In plus, pompa de caldura poate usca aerul din interior prin condensarea vaporilor de apa pe o suprafata rece special plasata. In acest fel, rufele se pot usca mai bine si de doua ori mai repede decat la o masina de spalata clasica cu uscator. Beneficiile nu se opresc aici. Si apa din cuva masinii de spalat poate fi incalzita ceva mai repede daca se foloseste pompa de caldura. Desigur, exista si limitari. In functia de incalzire a apei sau de uscare a rufelor este necesar ca o parte a masinii de spalat, ce devine mai rece, absorbind caldura exterioara, sa nu ajunga la o temperatura prea mica, incat sa condeseze vaporii de apa sau sa se formeze gheata. De aceea, exista anumite limitari fata de potentialul maxim al sistemului, fara a apela la solutii tehnologice ingenioase, si s-ar putea sa nu avem, deocamdata, schimbari majore in performantele functiei de incalzire a apei la masinile de spalat traditionale.

In prezent exista deja modele de masini de sapalat cu uscator care au incorporat tehnologia pompei de caldura pentru uscare, in varianta in care elementul de incalzire si pompa sunt folosite simultan, incalzirea fiind facuta traditional pana pe la 60 de grade celsius iar pompa de caldura este utilizata pentru uscarea si recircularea aerului, prin intermediul unui ventilator. Chiar daca pompa de caldura nu este utilizata acum la potentialul maxim iar entilatorul si pompa de caldura pot produce un usor zgomot, perspectiva uscarii unei cuve de rufe in cateva ore merita considerata. Producatorii de top precum Whirlpool (si marcile Hotpoint, Indesit), Electrolux, Gorenje, AEG, Bosch, Beko, Samsung, ofera uscatoare de rufe (care au si functia de masina de spalat) sua masini de spalat cu uscator, la preturi intre 2000 si 5000RON. Este adevarat ca pretul poate sa para relativ ridicat dar este bine de stiut ca uscarea normala a rufelor nu cere doar timp ci si energie, elibereaza umiditate in locuinta si prezinta alte dezavantaje, in special in sezonul rece.