Functionalitatea Share la Aplicatiile Android este buna dar nu suficienta

Postat de Andrei Boiu la Joi, 18/04/2019 - 12:15
share

Posibilitatea de a trimite fisiere sau date dintr-o aplicatie in alta este una dintre cele mai importante functii ale sistemului Android. Desi ea este destul de bine realizata, sunt inca unele obstacole prezente in a o folosi pe deplin.

Desi sistemul de operare Android ofera posibilitatea copierii datelor intre aplicatii prin functii precum zona temporara de stocare sau clipboard-ul, acest transfer nu este atat de usor in conditiile unor ecrane de mici dimensiuni ce nu permit facil lucrul simultan cu doua aplicatii. De pilda, pentru a copia un text dintr-o aplicatie in alta este necesar sa fie selectat textul, apoi copiat, mers in aplicatia unde se doreste copierea si, in final, introdus acolo. Sunt necesare multe comenzi efectuate precis cu instrumente destul de imprecise, respectiv cu degetele si nu un mouse.

Functia share to another aplication ofera avantajul de a pregati formatul necesar in prealabil, pornind de la selectia facuta. Daca este o imagine sau un text, se introduce intr-un document nou, de pilda, un e-mail compus. In alte aplicatii, aceasta scurtatura poate sa permita redarea sau partajarea unor fisiere. Chiar daca tot mai este necesara o interactiune ulterioara in aplicatia destinatie, avantajul este ca o preformatare a informatiei se realizeaza, reducand considerabil timpul necesar de lucru. Din pacate, nu toate aplicatiile pot folosi aceasta functie pentru ca nu au fost programate sa primeasca asemenea informatii. In alte circumstante, aplicatiile nu sunt listate deplin, fiind necesara vizualizarea tutoror celor care ar avea aceasta functie disponibila iar lista principla nu poate fi configurata. Din pacate, functia share nu permite trimiterea simultana a acelorasi date, fotografii, texte, altele, catre mai multe aplicatii, ci doar trimiterea spre una singura. Desigur ca procesul este mai laborios in cazul in care este necesar sa fie facuta o trimitere spre mai multe aplicatii pentru ca fiecare dintre ele necesita cateva comenzi ulterioare pentru a functiona asa cum este dorit, dar procesul nu este imposibil.

O functionalitate poate si mai importanta pentru share, lipseste. Aplicatiile in sisteme de operare precum Linux, OSX sau Windows ofera posibilitatea unor procesari automate in anumite circumstante. O varianta de trimitere a lor in Android ar putea sa vizeze nu doar popularea datelor in formatul tipic aplicatiei ci si sa fie aceste date trimise, asa cum era pregatita aplicatia sa o faca de catre utilizator, cand a folosit-o ultima data. De pilda, daca vizualizam pagina unui utilizator sau zone de stocare de fisiere sa pot face un share+send catre acea destinatie. In felul acesta se reduce numarul de operatii necesare. Drept urmare, chiar daca functia share este disponibila astazi pe Android, pentru a face aplicatiile mai competitive cu standardul celor pentru PC-uri este necesar sa fie crescute posibilitatile, chiar daca va creste, inevitabil, si complexitatea.