Cum formatati un stick USB sau card de memorie SDHC ori SDXC

Postat de Andrei Boiu la Joi, 02/11/2017 - 10:03
stocaremobila

A utiliza un card de memorie sau un stick USB este extrem de comun. Cu toate acestea, este bine de stiut ca si felul in care este formatat un asemenea spatiu de stocare, are o importanta destul de mare.

In mod uzual, fiecare producator livreaza un USB stick sau card de memorie in varianta in care el este deja formatat, fapt ce permite utilizatorilor sa beneficieze imediat de el. De aceea, probabil ca multi utilizatori nici nu stiu ca unitatea lor de stocare ar trebui sa fie formatata pentru a fi utilizata. Cu toate acestea, este bine de stiut in ce fel influenteaza fiecare format major.

Daca exista un cuvant cunoscut probabil de majoritatea utilizatorilor care petrec mai mult timp cu calculatorul, acesta este FAT. O prescurtare de la File Allocation Table, acest format a fost popularizat de Microsoft DOS si Windows acum mai bine de 25 de ani. Desigur, formatul a evoluat si permite astazi sa fie folosit inclusiv pe unitati de stocare mari si moderne, in varianta FAT32. Este bine de stiut ca si alte sisteme de operare sunt familiarizate cu el, de pilda Android, Linux sau Mac OSX. Dezavantajul principal al formatului consta in traditia de a nu permite stocarea unor fisiere mai mari de 4GB. Din punct de vedere al stabilitatii sau performantei, FAT32 este avantajat de simplitatea sa dar dezavantajat de imposibilitatea incorporarii unor functii mai avansate, inclusiv pentru securitatea datelor. Drept urmare, FAT32 este un format recomandabil doar pentru stick-uri sau carduri de memorie sub 32GB si atunci cand portabilitatea este cel mai important aspect.

NTFS-ul este al doilea format ca popularitate, in opinia mea. Desi el este cunoscut preponderent utilizatorilor de Microsoft Windows, exista unele optiuni de citire dar nu si de scriere in acest format, disponibile in majoritatea distributiilor Linux si a sistemului Mac OSX. NTFS-ul ofera performanta si stabilitate mai buna decat FAT-ul, beneficiind de functii de jurnal si securitate ce protejeaza mult mai bine datele. El este formatul preferential sugerat de sistemele Microsoft Windows, dar are diferente de implementare ce ar putea ridica probleme in portarea informatiei intre sisteme mai vechi decat Windows Vista, cum este Windows XP si sisteme precum Windows 7,8 sau 10. Din pacate, diferentele de implementare nu sunt prezentate transparent utilizatorilor astfel ca NTFS-ul nu este recomandabil pentru USB stick-uri sau carduri de memorie utilizate pe siteme de operare diferite. Este bine de stiut ca NTFS-ul nu este suportat de Android.

Al treilea format ca popularitate, in fapt al doilea ca frecventa de utilizare pe USB stick-uri si carduri de memorie este standardul ExFAT. El ofera o sporire a functionalitatii fata de NTFS, fiind preferat ca format de stocare a informatiei din mai multe motive. Portabilitatea sa este foarte buna, majoritatea sistemelor de operare putand sa citeasca informatiile stocate. In plus, ExFAT limiteaza scrierea pe stick-ul sau cardul de memorie pentru propriul management al informatiei, detaliu foarte important pe carduri de memorie ce sunt, traditional, limitate la numarul de scrieri ce pot fi efectuate. Pot fi stocate fisiere mai mari de 4GB, similar formatului NTFS. Indexarea informatiei si unele functii de securitate sunt doar partial implementate, fapt ce nu limiteaza atat de mult portabilitatea dar este un aspect important de considerat. Pe ansamblu, insa ExFAT se prezinta drept o solutie moderna pentru portabilitatea facila a informatiei. Suportul pentru citire este disponibil doar in versiunile mai noi de Mac OSX, Linux, Android si Windows, necesitand, in general, sisteme de operare ce nu sunt mai vechi de anul 2009.

Este adevarat ca exista si alte formate de stocare a informatiei printre care amintesc HFS+, cunoscut utilizatorilor Mac OS, Ext4, cunoscut utilizatorilor Linux si APFS sau REFS, BTRFS care reprezinta noile tendinte pentru Mac, Windows si Linux. Ele sunt insa utilizabile doar intr-un cadru restrans, limitat de sistemele de operare ce il suporta acum. Este dificil de spus in ce fel fiecare dintre ele va avea un rol important pe piata dar este de asteptat ca si ele sa ajunga la acest nivel peste cativa ani.

Din motivele de mai sus, ExFAT este cea mai buna optiune pentru formatarea unui stick USB sau a unui card de memorie. Daca aveti un asemenea dispozitiv de stocare achizitionat in ultimii 4-5 ani si el are o capacitate de peste 32GB, puteti fi aproape siguri ca el este deja activ.