Fibra optica este tehnologie flexibila a viitorului pentru orice comunicatii prin fir

Postat de Andrei Boiu la Vin, 05/05/2017 - 16:28
fiberoptics_cable

Fibra optica nu este, nicidecum, o noutate pentru comunicatii. De multi zeci de ani transmisiile realizate pe distante de 100 de km au fost posibile prin aceasta tehnologie si prin cea radio utilizand sateliti. Cu toate acestea, pentru utilizatorii obisnuiti, fibra optica este mult mai rar intalnita, desi reprezinta o tehnologie cu potential urias.

Cel mai important atu al fibrei optice este legat de flexibilitate. Orice tip de semnal poate fi transmis, fie ca este vorba despre unul analogic sau digital. Transmisia este securizata, neputand fi detectabila din exterior, cum este posibil in cazul unui cablu cu fir de cupru. Calea de comunicatie este foarte compacta, indiferent de viteza cu care sunt transmise datele. Nu se produc nici un fel de perturbatii iar riscurile unor socuri electrice ce pot distruge aparatura sunt eliminate. Tehnologia actuala permite transmiterea oricaror imagini sau date, oricat de complexe. Costul aparaturii a scazut constant, desi majoritatea acestor dispozitive sunt utilizate in mediul profesional. Singurul dezavantaj al transmisiilor prin fibra optica este legat de introducerea unor semnale pe parcurs si de necesitatea de a amplifica, la distante parcurse mai mari, semnalul. Particularitatile operarii sunt mai complexe decat la o transmisiune prin fir chiar daca gestionarea sistemului pe ansamblu este cu mult mai simpla.

Pentru utilizatorul obisnuit, fibra optica ar putea reprezenta calea ideala prin care sunt transmise semnalele audio, video, cele pentru date. Uriasul salt ar insemna ca intreaga complexitate a interfetelor de astazi, cu numerosi conectori si cabluri a caror terminale trebuiesc invatate si utilizate cu atentie ar disparea. Utilizarea unui singur cablu indiferent de aplicatie, cu exceptia situatiilor speciale de mediu sau constrangeri de dimensiuni, ar fi cea mai mare simplificare a lumii moderne. Si mai important, nu ar mai fi necesar ca la schimbarea unor tehnologii sa fie schimbate si cablurile ce permit transmiterea, precum si necesitatea de a detine un urias set de cabluri pentru activitati relativ obisnuite. Multitudinea de cabluri USB, video, audio, ar deveni o amintire.

Din pacate, in prezent, doar tehnologia audio a avut expunere la tehnologia fibrei optice, si acest lucru nu a fost suficient promovat de producatori. Transmiterea prin cablu TOSLINK este doar primul pas, timid, existent de mai bine de 20 de ani, in lume. Viitorul ar fi reprezentat de retele de date, semnale audio-video si multe posibilitati extinse, cu mult mai fiabile si stabile decat transmisia radio pe frecvente si la distante din ce in ce mai limitate de posibilitatile de propagare a unor semnale ce trebuie sa fie rapide, complexe si precise. Viitorul, insa, reprezinta cel mai important salt la care am putea sa fim martori.