Durata de viata pentru carduri de memorie utilizate la stocarea datelor

Postat de Andrei Boiu la Vin, 26/05/2017 - 11:23
sdcard

Cardurile de memorie sunt o prezenta normala in numeroase dispozitive. Cele mai cunoscute sunt cele utilizate pentru aparatele foto si camerele de luat vederi. Aproape la fel de comune sunt cele pentru tablete si telefoane ce ruleaza sistemul Android. Cat de mult timp pot fi folosite aceste carduri este, insa, o informatie mult mai rar disponibila decat performanta lor desi situatia ar trebui sa fie diferita.

Stocarea datelor pe carduri este o practica comuna. Din pacate, insa, pentru multi utilizatori, intelgerea felului in care se face stocarea ii expune la riscul de a nu intelege de ce aceste carduri devin neutilizabile, brusc. Informatia este inregistrata pe un chip integrat intr-o carcasa mai mare, cum este cazul la standardul SD sau mai mica, cum este cazul la micro SD. Tehnologia de fabricatie si performantele sunt similare, in pofida diferentei de dimensiune. Din pacate, modul in care este stocata informatia nu permite mutarea ei de pe zonele pe care nu se mai poate face scrierea pe cele care nu au ajuns inca la limita. Da, exista o limita de numar de scrieri pentru fiecare zona de pe spatiul de stocare dar aceasta informatie este considerata un secret comercial al producatorilor. Desigur ca exista diferente intre aceste valori dar ele nu sunt cunoscute publicului. Ceea ce conteaza este ca un card SD se comporta diferit decat un harddisk sau un SSD la care numarul de scrieri este, practic, aproape nelimitat. Drept urmare, in conditii normale, un card va ajunge la limita numarului de scrieri facand brusc imposibila orice modificare asupra fisierelor stocate. Din pacate, acest lucru ar putea conduce si la imposibilitatea accesarii anumitor date pentru ca ultimele informatii despre modificari nu mai reusesc sa fie scrise. In conditii normale de utilizare zilnica, un card de memorie va fi la final de viata in aproximativ 1-3 ani. O utilizare mai rara va conduce la cresterea duratei de viata in timp ce una mai intensa, cu numeroase situatii in care toate fisierele sunt mutate si apoi altele scrise, va accelera procesul. Ceea ce conteaza este ca nici o citire nu uzeaza semnificativ cardul dar scrierile o vor face. In plus, de fiecare data cand informatia este mutata dintr-un director sau folder in altul de pe card, se considera o noua scriere a intregii informatii in sistemul Android, datorita implementarii in versiunile 5 si 6 ale sistemului. Drept urmare, se va ajunge rapid la aceasta limita a duratei de viata.

Ce anume se recomanda este sa cumparati un card de memorie atat de mare cat va permite bugetul. Ajungand la o umplere lenta, el va putea sa reziste mai mult timp in utilizare. In plus, spatiul mare de stocare va permite ca informatia sa fie scrisa pe card mai dispersat decat daca ar trebui eliberat spatiul din cand in cand, in aceleasi regiuni. Daca aveti informatii importante de scris si card-ul este similar stocarii de pe un PC ca mod de utilizare, cum este cazul pentru un telefon mobil sau o tableta, luati in considerare ca la maxim 2 ani ar trebui sa luati un card de memorie nou pentru a nu risca cedarea in curand a celui vechi. Nu trebuie sa va asteptati ca noile generatii de carduri sa fie mult mai durabile decat cele vechi pentru ca modul in care ele vor fi folosite, datorita cresterii posibilitatilor tabletelor si telefoanelor, va conduce la amplificarea numarului de scrieri pe card. Viteza de scriere sau citire nu influenteaza semnificativ rezistenta la scrieri numeroase dar este de asteptat ca un card mai peformant sa fie realizat dupa o tehnologie mai avansata care ar putea influenta pozitiv si durata de viata. Cel putin deocamdata, un card de memorie nu va rezista 5-7 ani cat este comun unui harddisk pentru un PC sau laptop astfel ca trebuie sa avem asteptari realiste si sa prevenim riscul pierderii datelor.