De ce este bine sa inlocuiti capul termostat de calorifer la cativa ani

Postat de Andrei Boiu la Mar, 01/12/2020 - 13:59
captermostatat

Asigurarea unei temperaturi optime de incalzire in locuinta sau birou depinde de functionarea instalatiei, a unor accesorii precum capetele termostatate si iata de ce este bine sa le schimbati la cativa ani.

Reglarea cat mai convenabila a temperaturii interioare depinde nu doar de capacitatea instalatiei de a oferi agent termic la parametrii necesari ci si de functionarea corecta a unor accesorii, fie ca vorbim de sistemul centralizat urban de incalzire sau de o centrala proprie. Din pacate, toate componentele se vor uza in cativa ani, unele mai evident, altele mai putin evident. Din pacate, caloriferul si tevile pentru acestea reprezinta doar o parte din problema. De multe ori chiar capul termostatat al caloriferului poate fi cauza unor inconveniente subtile.

Capul termostatat are rolul de a deschide si inchide circuitul apei catre calorifer, in functie de temperatura ambianta. In interiorul lui se afla un capsula ce are un compus volatil ce expandeaza sau se contracta, dependent de temperatura aerului din imediata sa vecinatate. Dupa cum ne putem imagina, aceasta piesa este extrem de importanta. Pierderea etanseitatii ei sau deprecierea va conduce la un reglaj aparent functional al temperaturii, deoarece se poate roti inca capul termostatat, dar functionalitatea este afectata. Reglajul acesta mai conduce doar la varierea debitului, similar unui robinet clasic. In zilele reci veti avea mai putina incalzire pentru ca este limitata trecerea apei calde prin calorifer, in timp ce in zilele calde el nu este oprit, cum ar trebui.

Pentru a testa capul termostatat este necesar fie sa urmariti schimbarile de temperatura de mai sus, fie sa incercati sa obtineti racirea sau incalzirea rapida a capului termostatat (cu o carpa calda sau rece), si sa ascultati daca se modifica zgomotul apei ce curge mai repede sau mai incet in calorfier imediat ce ati facut operatia de mai sus. Desigur, exista solutii mai precise de diagnostic dar necesita aparatura avansata.

Argumentul schimbarii la 3-5 ani a capului termostatat este simplu dar nu tocmai evident. Pentru ca valva care inchide si deschide circuitul apei in calorifer necesita o apasare puternica pentru inchidere, uzura fie si moderata a capului termostatat va afecta functionalitatea. Cu cat variatiile de temperatura sunt mai pronuntate, aici intrand si aerisirea necesara a incaperii, cu atat capul termostatat se uzeaza mai repede. Daca si apa care circula prin instalatie nu este deosebit de curata, cum este cazul sistemului urban centralizat din tara noastra, si valva va intampina o rezistenta sporita la inaintare, fapt ce conduce la o durata de viata si mai mica pentru capul termostatat ce o actioneaza.