Covid-19, schimbari posibile in societate, economie, tehnologie -partea 1-

Postat de Andrei Boiu la Mie, 08/04/2020 - 12:02
Earth

Desi nu reprezinta un subiect strict de tehnologie, este evident ca pandemia inceputa inainte de finalul anului trecut va avea un impact indiscutabil asupra tehnologiei, si nu numai a ei, ci si economia, societatea, toate vor urma schimbari destul de ample. Voi trata aceste aspecte in cadrul unui material mai amplu.

Referindu-ne strict la tehnologie, primul lucru pe care il observam este ca toti producatorii au anuntat amanari ale lansarilor de produse noi, posibile limitari ale capacitatii de productie si alte rezultate ale masurilor luate de guvernul chinez sau cele ale altor tari pentru a limita extinderea epidemiei. De asemenea, targurile, expozitiile, conferintele, sunt, pentru moment amanate, fara a se sti momentul in care vor fi reluate. Toate aceste decizii vor avea sigur impact asupra vizibilitatii unor produse si tehnologii dar acest lucru nu inseamna ca va apare un vid informational. Si pana acum, multe produse si servicii au fost promovate prin reviste de specialitate on-line si youtube sau alte retele de socializare. Este de asteptat, doar ca acest proces sa se amplifice pentru ca va fi singurul canal de comunicare viabil, stabil, eficient. Acest lucru inseamna si ca posibilitatea, interesul, investitiile in promovarea produselor prin achizitii si specializare pe promovarea on-line va fi amplificata. Aceste procese se manifestau si pana acum, doar ca se vor amplifica.

Sectorul retail sau de vanzare va fi si el transformat. Este adevarat ca magazinele on-line au avut de multi ani un impact si o pondere mare a achizitiilor dar accesul limitat la spatii fizice si incertitudinea folosirii lor, in special pentru marile lanturi de magazine, ar putea sa conduca la un interes si mai mare pentru promovarea on-line. Desi contactul si evaluarea produselor nu se va mai realiza atat de facil, nu este exclus ca producatorii sa colaboreze mai bine cu vanzatorii oferind, de exemplu, clipuri si imagini 360 ale unor produse. Incorporarea unor asemenea tehnologii in site-urile web si strategia de promovare va avea un impact major.

Vanzarile mai reduse datorita impactului economic vor produce schimbari majore ale strategiei producatorilor de aparatura. Nu este exclus ca ciclurile de dezvoltare ale produselor sa fie mai lente sau schimbarile intre generatii sa apara mai lent. Din motive lesne de inteles, si durata de utilizare a produselor va creste, fapt care va readuce in atentie necesitatea constructiei mai robuste. Un alt aspect incert este daca vom avea mai multe produse care sa fie usor de reparat. Beneficiile unei asemenea reveniri sunt majore dar interesul producatorilor s-a centrat pe realizarea unor clienti captivi, dependenti de un sistem de reparatii autorizat si costisitor. Veniturile mai scazute ale populatiei vor trebui sa fie acceptate si acest lucru inseamna ca reparatia sau inlocuirea unei componente trebuie sa fie mai usoara pentru ca utilizatorul sa ramana fidel. Aceasta ar fi, poate, cea mai importanta schimbare, necesara, de mai bine de 10 ani.

In continuare, este de asteptat ca o sumedenie de tehnologii necesare in detectia, prevenirea si tratarea persoanelor bolnave in urma acestei pandemii sa fie produse in volume mari si sa devina mai accesibile. Atat camele in infrarosu cat si alte sisteme pot si sunt utile pentru analiza sau eficientizarea intretinerii unor aparate si cladiri. Tehnologiile de realitate augmentata si virtuala vor fi si ele din ce in ce mai importante pentru a mentine un anumit flux de productie, evaluare a unui produs sau divertisment. Drept urmare, vor trebui sa devina mai accesibile. De asemenea, logistica si automatizarea transporturilor vor fi accelerate.

Desigur, este bine sa stim si ca unele tehnologii vor trece in plan secund. Cele legate de sistemele de iluminat pentru suprafete mari, afisaj si efecte speciale vor avea o restrangere importanta datorita faptului ca marile aglomerari vor fi evitate si concertele, meciurile, alte evenimente sportive sau culturale, vor fi suspendate sau prezente mai rar. Mediul on-line va trebui sa suplineasca aceasta cerere.