ContAssist - software pentru management contracte si facturare

Postat de Andrei Boiu la Vin, 13/09/2019 - 11:03
ContAssist

Piata produselor sofware pentru managementul afacerii este in expansiune si solutii noi care se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii apar pe piata. Intrebarea fireasca este daca ele sunt sau nu la nivelul cerintelor. Un posibil produs este Contassist, dezvoltat de firma IT Works, parte a holdingului NCH Capital Group.

Demersul de investigare urmareste, in subsidiar, si comparatia cu un produs existent, bine dezvoltat, Q5 ERP, chiar daca acesta ofera un adevarat management al intregii afaceri, dupa cum a reiesit dintr-un articol anterior din revista, disponibil aici, cu mult mai mult decat Contassist, o solutie de facturare automata. Cu toate acestea, functionalitatea de baza ar trebui sa fie bine reprezentata la Contassist desi, dupa cum veti putea observa, acest lucru incepe sa fie o problema, chiar de la inceput. O varianta demo a aplicatiei Contassist se regaseste la contassist.itworks.ro, unde trebuie introdus utilizatorul si parola demo. Reamintesc ca o demonstratei a Q5 ERP se gaseste la adresa demoq5.ccms.ro, utilizator admin si parola admin.

Observand interfata principala sau dashboard-ul, remarcam, din pacate, functionalitatea extrem de redusa. Este prezenta doar o mentiune legata de valoarea facturilor emise si a celor neincasate. De pilda, nu exista nici o informatie legata de numarul de facturi neincasate. Casetele din pagina principala nu sunt active, rezultand o pagina cu utilitate minima. In privinta sistemului de facturare se observa omisiuni importante, de pilda imposibilitatea de a stabili o valoare a cotei pentru TVA si nici nu este posibil sa fie emisa factura in alta moneda sau in baza unui curs de schimb de referinta. Pentru incasari nu pot fi emise decat chitante, lipsind posibilitatea pentru ordine de plata. Nu sunt generate in sistem note contabile si nici evidente contabile lunare. Sistemul se limiteaza doar la emiterea unei facturi automate, la un termen dat, ce poate fi apoi expediata prin e-mail sau salvata in format PDF si tiparita.

Din pacate, aceasta functionalitate extrem de limitata si maniera in care ea este facuta nu recomanda programul Contassist, chiar daca acesta poate fi utilizat pe dispozitive mobile si are o conceptie care poate fi imbunatatita. Managementul contractelor inseamna cu mult mai mult decat existenta unor date in baza carora se emit facturile iar imposibilitatea urmaririi serviciului prestat sau capabilitati mai mari de contabilitate conduc la un program cu utilitate extrem de mica si perspectiva incerta pentru firma in care este introdus. De asemenea, programul nu poate fi utilizat decat in prestarea serviciilor de consultanta nu in activitati de vanzare, sau activitati de service la care prestatia include si componenta umana sau materiala, datorita lipsei oricaror automatizari. Nici macar pentru prestatia serviciului nu sunt stabilite criterii legate de durata sau complexitate, solutia adresandu-se mai degraba derularii unor contracte cu valoare fixa, o aplicatie extrem de limitata. Nu este comunicat nici un pret de achizitie pentru Contassist, fapt ce impiedica o evaluare justa a solutiei software oferite.

In completare, ar mai fi de spus despre  neajunsul conceptiei care nu utilizeaza terminologia specifica in activitatea economica. Aceasta distinge ipostazele de client si furnizor, in timp ce in interfata se mentioneaza un client drept partener sau societate, fapt ce genereaza confuzie si produce o indoiala legata de modul in care este conceput si ar putea sa evolueze acest produs software. Conceptia si modul in care este ea reflectata in functionalitate este deficitara si, se pare, lipseste o posibila testare interna a produsului software. Dezvoltarea se pare ca este facuta de catre un singur programator, George Enciu, iar existenta Contassist sugereaza o perspectiva experimentala de penetrare a pietei facuta de catre un holding. Considerand ca NCH Capital Group are in portofoliu si unitati de productie precum Vel Pitar sugereaza ca interesul pentru produsul de fata, tinand cont si de pagina de prezentare a itworks care ofera servicii de consultanta in achizitii si intretinere IT, software-ul Contassist este un produs marginal. Sugestia este de a vedea sau incerca alte produse, sa luati in considerare si solutii mai complexe, care pot asigura dezvoltarea unei firme mici si mijlocii, un exemplu recent fiind produsul Q5 ERP, evaluat anterior aici.