Conexiunile Ethernet si tranzitia la reteaua Gigabit

Postat de Andrei Boiu la Mar, 26/09/2017 - 10:49
Ethernet

Numeroase calculatoare, atat in mediul public cat si in cel privat, sunt conectate, inca, la o retea standard cu fir, Ethernet, la viteze de 100 MB/s. Chiar daca retelele Gigabit sunt accesibile de mai bine de 10 ani, placile de retea si infrastructura fiind suficient de ieftine si raspandite, numeroase calculatoare nu beneficiaza, inca de aceasta facilitate. Avand in vedere ca tranzitia nu este atat de simpla cum ar putea sa para, este bine sa fie cunoscute cateva aspecte.

In cazul ideal, simpla inlocuire a unui switch sau router este suficienta pentru a permite tuturor calculatoarelor din retea sa comunice la viteza Gigabit, adica de 10 ori mai rapid, facand trecerea de la aproximativ 10-12 MB pe secunda la 100-120 MB pe secunda, cu alte cuvinte mult mai rapid decat transferul prin banalul port USB 2.0. Chiar daca pe internet navigarea nu este inca, in mod stabil, la asemenea viteze, fie datorita operatorului de servicii, incarcarea retelei sau tipul de serviciu contractat prin abonament, posibilitatea exista. Cel mai mare avantaj este intr-o retea locala, deoarece fiecare calculator de pe care se partajeaza fisiere poate fi mult mai atractiv decat transferul pe un stick USB. Intr-o retea in care exista deja un server de fisiere, avantajele sunt si mai mari.

Din pacate, nu intotdeauna, tranzitia este atat de facila. Solutii de compromis pot sa fie utilizate la cablarea retelei, fara ca beneficiarul sa isi dea seama ca ceva este in neregula. Prima si cea mai neplacuta situatie vizeaza cazul in care o conexiune prin cablu este utilizata de doua calculatoare. Dat fiind faptul ca un cablu Ethernet are opt fire si patru dintre ele sunt suficiente pentru a avea o conexiune la viteza de 100 Megabiti pe secunda, cea comuna astazi, nu sunt putine cazurile in care, din economie de efort, un cablu poate fi utilizat pentru a asigura conexiunea a doua calculatoare. In mod similar, conexiunea pe patru si nu opt fire, cum este obligatoriu la conexiunea Gigabit, poate avea mufele capetelor cablului doar cu patru dintre ele utilizate, neputand fi asigurata conexiunea Gigabit. Un specialist poate face o testare a retelei si sa identifice aceasta situatie, scutindu-va de neplaceri ulterioare. Costul remedierii variaza de la caz la caz, crescand in situatia cablurilor ingropate si care au trasee lungi.

Este bine de stiut ca o retea Gigabit este, prin natura vitezei mai mari de lucru, cu mult mai avantajoasa atat in prezent cat si in viitor. Exista planuri ca viteza Gigabit sa fie crescuta, pe aceeasi infrastructura existenta, cu dublarea vitezei sau posibilitati chiar mai extinse. In plus, prin strictetea mai mare a retelei, pot fi mai usor observate instabilitati sau probleme de conexiune ce pot apare cand infrastructura ar trebui sa functioneze la nivel Gigabit. Mufe, cabluri, prize pentru cablu de retea, toate acestea vor avea o verificare necesara care va asigura stabilitatea din viitor a retelei si satisfactia dumneavoastra. Astfel, orice investitie in reteaua Gigabit, ce poate fi incheiata cel mai adesea prin achizitionarea unui switch sau router nou, vor oferi satisfactii pe termen lung.