Cerinte hardware pentru Windows 10

Postat de Andrei Boiu la Joi, 09/03/2017 - 13:39
windows

Windows 10 a fost lansat de mai bine de un an. Daca va ganditi sa va actualizati sistemul de operare, pentru un calculator existent, este bine sa stiti de ce configuratie aveti nevoie.

Cele mai bune rezultate se obtin cu un spatiu de stocare cat mai mare. 32 GB de spatiu pentru partitia pe care instalati este absolut necesar. Instalarea simpla cere minim 16GB. Cum spatiul ocupat din start este de 11GB, aveti nevoie de minim 32GB pentru a instala si alte aplicatii daca un pachet Office necesita 1GB. Un SDD va face un sistem sa fie mult mai fluent decat un Hard-disk, in special daca acesta este de mare capacitate, peste 1TB.

Cerintele pentru RAM sunt medii. Sistemul la lansare ocupa 800MB. Pentru flexibilitate si fluenta aveti nevoie de minim 2GB, desi 4GB este o solutie ce ofera suficient spatiu pentru viitoare necesitati. 

Procesorul minimal ar trebui sa aiba 4 nuclee reale. Daca luati in serios rularea filmelor in format HD sau a jocurulor, o placa video deficata sau un procesor cat mai rapid, cu frecventa de peste 2GHz, sunt alegeri bune. Daca este posibil, evitati procesoarele Intel Atom pentru laptop-uri, chiar daca seria a progresat, performantele sunt inca reduse in raport cu necesitatile unui laptop desi o tableta cu posibilitati de laptop va avea, aproape sigur, doar aceasta optiune din motive de consum de energie, cost, caldura produsa si dimensiuni. Un procesor AMD A6 sau Intel i5 este la un raport bun performanta/cost.