Avantaje si dezavantaje ale unor viitoare telefoane fara mufa de casti

Postat de Andrei Boiu la Mie, 15/03/2017 - 14:49
audio

Castile audio sunt cele mai comune accesorii cumparate pentru un telefon mobil. Inca din perioada in care existau radiouri si casetofoane portabile, ele permiteau ascultarea, indiferent de circumstanta, a unei surse audio. S-ar putea ca, in viitor, telefoanele mobile sa nu mai aiba traditionala mufa pentru casti. In ce fel ar afecta oare utilizatorii?

Utilitatea castilor nu este nici un secret astazi. Tendinta ultimilor ani a fost spre a folosi, din ce in ce mai des, dispozitive fara fir. Inceputul a fost facut prin Internet wi-fi si 3G pe de o parte, sisteme hands-free Bluetooth pe de alta. In viitor nu este exclus sa se incerce promovarea castilor fara fir. Avantajele ar fi portabilitatea mai buna, fara aspectul incomod al cablului audio si riscul ca el sa se agate sau incurce, o problema comuna. Calitatea audio nu ar spori, neaparat, pentru ca cel mai mare dezavantaj nu este semnalul analogic ci calitatea conversiei realizate in viitoarea casca fara fir, o necunoscuta la momentul actual. Dezavantajele castilor fara fir se refera la necesitatea incarcarii unui acumulator pentru casti, fie ca acest lucru se realizeaza cu fir sau fara fir (tehnologia cu inductie). Din pacate, acest ultim dezavantaj, la care se adauga potentiala masa sporita datorata acumulatorului face ca tehnologia fara fir sa fie doar partial un progres.

Desigur, este oportun sa vedem si in ce fel ar afecta lipsa mufei pentru casti si posibilitatea de a conecta un asemenea accesoriu, piata telefoanelor mobile. In mod evident, acest lucru ar reduce utilizarea si ar accelera disparitia castilor traditionale. Acestea sunt ieftin de produs si usor de utilizat. Chiar daca ar exista o potentiala reducere a cotei de piata a produselor care nu mai permit utilizarea castilor traditionale, acest lucru este mai putin probabil sa influenteze marii producatori decat atitudinea acestora si comentariile facute pe Internet, aspecte care pot conduce la riscuri mai mari pentru viitoarele telefoane fabricate. O piata redusa ar putea apare pentru convertoare Bluetooth la casti, aspect ce ar putea mentine interesul unor utilizatori si anumite beneficii.

Pe ansamblu, este putin probabil, cel putin deocamdata, pentru ca renuntarea la castile traditionale sa fie o buna alegere. Dezavantajele pentru utilizatori la care se adauga putine avantaje concrete nu conduc la un raport favorabil. Daca, in schimb, castile ar putea sa permita miniaturizarea pana la dimensiunile celor traditionale si utilizarea unei cantitati de energie care ar permite incarcarea la intervale de peste o saptamana, este posibil ca situatia sa se schimbe in favoarea lor. Din pacate, chiar si asa, versatilitatea castilor de astazi care pot fi folosite la orice aparat produs intre 1970 si momentul actual, ar dispare.