Argumente pro si contra pentru a reincarca un cartus de imprimanta

Postat de Andrei Boiu la Mar, 15/12/2020 - 00:36
imprimanta

Cand cautam economii, pare ca tiparirea unor pagini alb-negru sau color este o cheltuiala importanta si, daca uneori costul unui cartus depaseste 100 RON, ni s-ar parea ca merita o reincarcare dar iata de ce este bine sa va mai ganditi.

Reincarcarea unui cartus costa de 2-3 ori, sau poate chiar mai mult, sub costul de achizitie a unui cartus nou. Aparent, este o varianta foarte buna. Din pacate, situatia este total contrara. In primul rand, cerneala este de calitate mult mai slaba. Chiar daca ea poate parea acceptabila, nu va asteptati sa aiba acelasi contrast, rezistenta in timp sau opacitate. In plus, va uza capetele de imprimare, indiferent de ce spune producatorul sau magazinul de unde cumparati. Motivul este relativ simplu. Nu are nici o influenta categorica pretul in sine al cernelii cat, mai degraba, interesul producatorului cernelei inlocuitoare de a face vanzari mari in piete ieftine. Nu pentru ca utilizatorii romani ar cumpara cerneala se vinde ea pe piata mondiala ci pentru ca exista tari extrem de sarace, mult mai sarace decat Romania, in care se cumpara asemenea produse (de pilda prin Orient). Rezultatul este un produs sub-mediocru, care doar superficial produce efectul dorit. Chiar daca este mai scump, o imprimanta si consumabile bine alese pot conduce la economie reala si la o calitate satisfacatoare.

In situatia in care nu este clar cat de mare poate fi diferenta in rau, sunt cateva detalii importante. Pentru cerneala lichida, formula chimica trebuie bine aleasa astfel incat lichidul sa nu curga accidental, sa nu corodeze, sa nu atraga apa, sa nu produca depuneri peste valorile normale, sa fie perfect adaptat capului de imprimare. Nici nu mai vorbim de culorile prost redate sau alte efecte subtile. Daca orice parametru este neoptim, capul traieste mai putin. Si daca vorbim de cartuse ieftine, cu cap inclus, murdaria din imprimanta se acumuleaza datorita scaparilor accidentale in functionarea normala, calitatea tiparirii scade. In practica, un cartus umplut traieste mai putin. Atentie, insa, imprimanta laser este si mai puternic afectata pentru ca un toner prost, o cerneala sub forma de praf, poate sa zgarie rolele din interior sau cilindrul fotosensibil, conducand la doar cateva sute de pagini dupa inlocuire, la linii verticale negre, pete, contrast scazut. Toate acestea inseamna ca piesele de schimb ale imprimantei vor fi inlocuite mai repede, fara rezultate bune.

In functie de volumul de pagini tiparite si de tipul lor, cheltuielile cresc semnificativ. Nu pare aparent logic decat ca sunt consumabilele prea scumpe pentru a tipari color, si atunci se gasesc solutii de compromis in alb-negru. Cu toate acestea, cauza este alta: producatorii de imprimante stiu ca pot avea preopnderent profitul din volumul de consumabile sau si din consumabile, si din costul de achizitie. Pentru imprimantele ieftine, cu un cost sub 300-500 de lei, predomina prima abordare si atunci a schimba un cartus la doar cateva sute de pagini este o risipa. In acest caz, trebuie sa va ganditi in prealabil, sa calculati costul de tiparire per pagina la fiecare cartus al unei imprimante dorite, in raport cu volumul estimat de tiparire pe luna. De-abia apoi, in baza acestui calcul, alegeti imprimarea. Daca aveti nevoie de mai mult de un cartus de imprimanta pe luna, alegerea facuta pentru modelul de imprimanta, este gresit.