Apple renunta la procesoarele intel si ce impact va avea asupra pc-urilor (partea a 2-a)

Postat de Andrei Boiu la Mar, 05/01/2021 - 20:59
marverde

Prin mutarea facuta, Apple are asigurat controlul deplin asupra combinatiei hardware si software oferite, un atu major fata de competitie, cu atat mai mult cu cat produsele Apple sunt in minoritate dar pe segmentul de lux. Drept urmare, o poveste bine articulata de marketing si unele avantaje functionale bine implementate reprezinta cel mai mare atu Apple. Interesul pentru un ecosistem in care aplicatii pentru iOS sa ruleze pe laptop-uri reprezinta o continuare evidenta si pregatita de cativa ani prin toate transformarile subtile ale sistemului MacOS.

Este util sa ne gandim ce inseamna schimbarea de abordare a Apple. Impactul imediat nu este atat de important. Apple va mai produce cativa ani laptop-uri si calculatoare cu tehnologia Intel dar finalul este predictibil. Si aceste produse cu performante de top vor migra spre solutiile ARM Apple. Performanta utilizarii nu va avea, cel mai probabil, de pierdut pentru ca Apple a dovedit ca poate investi si atrage dezvoltatori care sa expuna si sa valorifice avantajele platformei sale, chiar daca net, platforma ARM nu are, deocamdata, aceeasi situatie. Mult mai important este alt efect. Pierzand vanzarile Apple, Intel va trebui sa se restructureze si, chiar si asa, va pierde mult in fata competitiei AMD si a producatorilor de procesoare bazate pe tehnologia licentiata ARM. Tehnologia ARM vine cu un consum de energie mult mai redus la o performanta acceptabila iar evolutia spre portabilitate face ca si laptop-urile sa poata migra, candva, spre aceasta platforma. Trebuie sa intelegem ca arhitectura x86 poate fi oricand inlocuita cu ARM-ul singura provocare fiind rularea aplicatiilor vechi cu o performanta acceptabila si dezvoltarea altora care sa valorifice noua platforma.

In incheiere, ne putem intreba daca va fi o simpla tranzitie sau nu. Raspunsul este putin mai lung si realitatea este ca evolutia ultimilor ani ofera suficiente indicii ca este o schimbare majora. In lipsa unor evolutii liniare certe precum cele de acum 5-10 ani, se pare ca singura optiune este productia de software mai performant, ceea ce ramane de vazut, sau cea de hardware specializat, utilizat de software. Evolutia procesarii  specifice aplicatiilor AI, ne indreapta catre un viitor mult mai plauzibil, in care anumite functii vor fi procesate mult mai mult decat in prezent pe diferite componente dedicate si nu pe microprocesoare de uz general, cum a fost pana in prezent.