Apple renunta la procesoarele intel si ce impact va avea asupra pc-urilor (partea 1)

Postat de Andrei Boiu la Lun, 04/01/2021 - 21:48
marverde

Compania Americana Apple se afla mai departe de un simplu anunt de renuntare la procesoarele Intel, a lansat deja laptop-uri Macbook Air cu procesoare ARM dar conteaza ce se va intampla in perspectiva deoarece impactul este major.

Apple a lansat numeroase schimbari de platforme pentru calculatoarele sale, Motorola, IBM sunt doar numele catorva producatori de microprocesoare care au fost laudati si apoi ignorati de Apple. Intel este urmatorul. De fiecare data cand a aparut o asemenea transformare Apple si fanii sai au spus ca evolutia este necesara, ca deschide orizonturi noi. Si de aceasta data, au, partial, dreptate. Fiecare arhitectura veche stagna cu cativa ani inainte ca Apple sa renunte la ea. Oricat poate parea de ciudat, si Intel se afla in declin. Competitori ca AMD si multidudinea de companii care folosesc platforma ARM reprezinta cea mai importanta amenintare, si una reala. Intel nu a reusit sa mentina cadenta de lider si, in ultimii 5 ani, a stagnat puternic, indiferent de ce a afirmat prin diverse campanii de marketing sau relatii publice.

Este bine de stiut de ce a facut Apple tranzitia si s-a indepartat de Intel. Fara indoiala, Intel a ratat o oportunitate importanta de a proiecta microprocesoare pentru tabletele si telefoanele Apple, in urma cu mai multi ani. Desi ar fi trebuit sa isi dea seama de greseala macar pe parcurs si sa incerce sa nu piarda piata proaspat castigata a calculatoarelor si laptop-urilor Apple, ultima fiind cheie pentru esecul IBM in piata pc-urilor, Intel a preferat sa mentina o abordare relativ indiferenta.

Este de la sine inteles ca Apple a dorit o integrare mai puternica a componentelor atat din considerentul profitului cat si al portabilitatii, in special a cerintelor de alimentare si racire. Intel nu a satisfacut suficient aceste criterii si este clar ca a fost mai mult interesata de piata traditionala pe care avea un singur competitor si, pana de curand, insuficient de puternic, AMD. In timp, AMD a lansat produse competitive iar Intel nu a mai fost un lider incontestabil. In plus, procesoarele ARM, chiar daca modeste ca performante, in tablete si telefoane, au reprezentat cea mai mare piata. In conditiile in care performantele lor au evoluat stabil, ajungand la un nivel satisfacator, un calculator sau laptop traditional cu procesor x86 nu mai era esential.