Apple se pregateste sa incheie colaborarea cu Imagination Technologies

Postat de Andrei Boiu la Mar, 09/05/2017 - 14:55
chip

Imagination Technologies a dezvaluit faptul ca 2017 reprezinta anul in care colaborarea cu Apple se apropie de sfarsit. Acordul intre cele doua companii, ce dateaza de mai bine de 10 ani este, cel mai probabil, unul care nu va fi prelungit. Motivele pentru care Apple ar urmari indepartarea si care ar putea fi noua politica a companiei americane sunt, insa, interesante.

Apple a renuntat in urma cu cativa ani la o alta colaborare care viza dezvoltarea procesoarelor ARM pentru telefoane si tablete. Motivul principal nu pare sa fi fost unul financiar direct, considerand ca Apple isi permitea sa plateasca licentele si costul productiei, ci unul legat de tehnologie si marketing. Telefoanele si tabletele sale nu mai avea avantajul tehnologic din perioada primelor generatii de iPhone si iPad. Criteriul de diferentiere si atractivitate la Apple a fost mereu formatul oferit, care trebuia sa fie unul de lux pentru clientii sai. Un procesor care oferea mai putin de 10-15% avantaj de performanta reprezenta un dezavantaj comercial intr-o piata din ce in ce mai competitiva. Chiar daca Apple a luat aceasta decizie, se pare ca aceasta nu a condus la un reviriment al vanzarilor iar producatori precum Samsung si Lenovo devin din ce in ce mai competitivi cu produsele de top Apple. Chiar daca Apple detine exclusivitate in privinta calitatii ecranelor, a stocarii de date, senzorului pentru camera, decalajul se reduce. Maturizarea platformei Android si numarul urias de aplicatii prezente face insa ca pentru multi utilizatori Apple sa nu mai reprezinte un avantaj clar.

Schimbarea ce va urma sa fie implementata de catre Apple este una ce va produce, insa, numeroase urmari. Imagination Technologies are incasari de peste jumatate din total in urma parteneriatului cu firma americana. Este evident ca indepartarea Apple va face ca Imagination Technologies sa fie mult mai putin atractiva din punct de vedere economic. Beneficiile traduse in sume de care Imagination Technologies poate dispune pentru cercetare-dezvoltare reprezinta singurul atu cert de care producatorul de chip-uri video are nevoie vitala. Fara aceste sume, Imagination Technologies va pierde, lent dar sigur, avantajul tehnologic de astazi. Apple nu poate functiona, insa, in vid. Productia chip-urilor este scumpa iar Apple nu isi poate permite fabrici propri sau integrare mai ampla. Ceea ce poate dicta, insa, este combinatia elementelor ce compun pachetul final. Apple va trebui sa licentieze tehnologie de la un producator ARM, neputand sa isi permita dezvoltarea unui produs propriu. Acest lucru este cu atat mai important cu cat majoritatea tehnologiilor sunt patentate deja de competitori iar eventuale procese deschise pot afecta viabilitatea pe termen lung a initiativei Apple.

Aspectul cel mai important devine, astfel, ca prin indepartarea de Imagination Technologies, Apple va reusi sa obtina diferentierea care este, pentru unii clienti, criteriul pentru achizitia unor produse. Este evident ca Apple va trebui sa apeleze fie la Imagination Technologies, fie la NVidia sau AMD pentru a produce chip-urile de care va avea nevoie pentru telefoane doar ca apropierea finalului acordului ofera Apple o putere semnificativa de negociere. Desigur ca decizia finala va avea repercursiuni. Asa cum Apple a renuntat la IBM in urma cu mai bine de 10 ani pentru procesoarele ce echipau laptop-urile si PC-urile comercializate de firma, si alte firme vor fi avantajate sau ruinate de deciziile Apple, in functie de preferinta finala. Chiar daca Imagination Technologies este posibil sa supravietuiasca, va deveni o mult mai redusa prezenta. Orientarea Apple spre NVidia sau AMD ar insemna, insa, ceva mult mai important: competitivitatea telefoanelor si tabletelor va tinde spre cea a platformei PC iar acest parcurs conduce, inevitabil, la disparitia diversitatii de astazi. Efectul este, insa, unul asteptat. Nintendo, de pilda, a dezvoltat o platforma mobila relativ puternica prin consola Switch iar Apple este evident ca are ambitia de a nu pierde teren, chiar daca jocurile nu sunt prioritare.