Android 7 Nougat si telefoanele sau tabletele existente

Postat de Andrei Boiu la Mie, 08/03/2017 - 16:49
Android

Platforma Android evolueaza in fiecare an. 2016 a fost anul in care Android Nougat sau Android versiunea 7 a fost lansat. Dupa aproape o jumatate de an ne putem intreba firesc in ce fel se prezinta produsele care au fost deja lansate si sunt comercializate, in raport cu ceea ce ofera noua platforma. Cu alte cuvinte: cat aveti de pierdut ca utilizatori de tablete si telefoane pentru ca nu aveti Android Nougat.

Majoritatea dispozitivelor comercializate la cel mai mic pret au, inca, versiunea Android 5.1 sau Lolipop, dupa cum se poate observa la modelele Samsung, Asus, LG. Modele altadata de varf precum Samsung Galaxy S6 al anului 2005 au si ele tot versiunea Lolipop preinstalata dar pot fi actualizate pana la versiunea 6.0. Modele recente ale anului 2016, precum Samsung Galaxy S7, vin preinstalate cu Android versiunea 6.0 dar pot fi actualizate cu versiunea 7 incepand cu luna Ianuarie 2017. Avem in vedere aici, deja, o intarziere de mai bine de 6 luni. Nici la Asus lucrurile nu stau cu mult mai bine tinand cont de faptul ca seria Zenfone 3 de-abia in luna Martie a acestui an a inceput sa permita actualizarea la Android 7.  In cazul tabletelor exista o intarziere mai mare in actualizarea platformei Android 7 astfel ca nici Asus Zenpad Z8 nici Samsung Galaxy Tab S2 nu stau mai bine decat telefoanele.

De ce aceasta situatie este importanta: pentru telefoane dar mai ales pentru tablete, Android 7 Nougat aduce cele mai importante beneficii. Primul se refera la posibilitatea de a afisa simultan pe ecran continutul a doua aplicatii. Functia multi-window este cel mai mare pas important al interfetei Android daca ne gandim la posibilitatile de lucru simultan cu doua aplicatii si partajarea informatiei intre acestea. Productivitatea sporita este cel mai important atu care aduce sistemul Android spre paritate cu platformele consacrate precum Linux, Mac OS X, Microsoft Windows. Chiar daca functionalitatea pe ansamblu a sistemului nu este la acelasi nivel, ferestrele neputand fi redimensionate, mutate si organizate liber pe ecran, posibilitatea de interactiune cu doua aplicatii este un plus necesar. Al doilea beneficiu major oferit de Android 7 se refera la mai buna gestionare a consumului de energie prin functia doze. Aceasta a fost introdusa la versiunea anterioara de Android dar versiunea 7 aduce imbunatatiri in aceasta privinta. Cum ecranul si procesorul sunt cei mai mari consumatori iar incarcarea tabletelor necesita timp considerabil, actualizarea la Android 7 ar oferi avantaje importante. Si telefoanele mobile ar putea beneficia de avantaje similare dar ecranul de dimensiuni mai reduse si consumul mai redus al procesorului sistem fac din aceeasta actualizare o schimbare mai putin majora.

Ceea ce ramane de spus este ca aproape orice model de tableta sau telefon ce nu a fost modelul varf de gama al anului 2016 al vreunui producator important, este putin probabil sa fie actualizat la Android 7 Nougat. Daca aveti la dispozitie modele ce au fost varf de gama, este bine sa stiti ca momentul in care este anuntata o actualizare nu inseamna ca va permite sa va actualizati platforma pentru modelul dumneavoastra ci doar ca a inceput sa fie publicata versiunea software pentru produsele vandute intr-o anumita tara. Procesul poate dura si peste 6 luni in cazul unor versiuni iar data lansarii nu este comunicata in prealabil nici pentru utilizatorii din Romania sau o alta tara.