Acuratetea in timp a culorii redate de afisajele LCD

Postat de Andrei Boiu la Vin, 19/05/2017 - 11:21
fogwindow

Afisajele LCD sunt, de mult timp, cele mai raspandite dispozitive ce ne permit vizualizarea imaginilor statice sau in miscare. Fie ca avem in vedere un laptop sau un PC traditional, afisajul LCD este intotdeauna prezent. Desi nu este un aspect mentionat in prezentari si evaluari obisnuite, si ecranul LCD este afectat in mod direct de imbatranire.

Pentru a avea o perspectiva de ansamblu, este necesar sa separam partea electronica ce comanda afisajul de afisajul in sine pentru ca aceasta parte electronica poate fi afectata de imbatranire dar impactul ei tinde sa fie cu mult mai redus. Prin comparatie, afisajul in sine prezinta modificari in timp. Orice afisaj are o sursa de iluminat si o serie de elemente ce trebuie sa lase gradual, in functie de necesitate, ca lumina sa treaca. Fiecare pixel sau punct de pe ecran este separat in trei elemente, cate unul pentru fiecare culoare de baza: rosu, verde si albastru. Mai departe, o serie de suprafete de polarizare, ce reusesc prin combinare cu elementele ce au cristale lichide sa obstructioneze lumina, ofera intensitatea luminoasa a unui punct anume. Acesta serie de elemente ce compun ansamblul optic, inclusiv sursa de lumina, sunt cele care au cea mai mare depreciere in timp si acest lucru este important pentru ca deprecierea este inegala, deci vizibila.

Suprafetele de plastic, cum sunt si filtrele de culoare din interiorul afisajului LCD, tind sa se decoloreze lent, in ani, sub influenta luminii la care sunt expuse. Deteriorarea filtrelor albastre este cea mai evidenta pentru ca opacizarea lor va vira, in timp, imaginea catre o tenta mai calda, galbuie. Si cele rosii sunt afectate, tinand cont de faptul ca sensibilitatea, sau mai corect acuitatea vizuala umana la aceste nuante de culoare este cea mai ridicata. Fetele persoanelor si numeroase spatii sunt atractive indeosebi prin felul in care sunt redate nuantele de rosu. Drept urmare, deprecierea vizibila a filtrelor pe albastru si mai redusa pe rosu si prezenta si la verde, va reduce calitatea redarii culorilor. Ele vor fi mult mai putin intense. In continuare, deprecierea sursei de iluminat, fie ca vorbim de LED-uri sau afisaje cu tub fluorescent va conduce la o intensitate generala a luminii ce este mult mai redusa, deci si contrastul maxim, alaturi de luminozitatea obtinuta, vor avea de suferit. Pe ansamblu, afisajul LCD de care ne-am atasat, nu mai este la fel de precis si corect in ceea ce reda. Desigur ca si lumina inconjuratoare la care este expus afisajul in sine va reduce, in timp, performantele lui. In functie de incalzirea sau expunerea unor suprafete, colturile ecranului ar putea sa fie mai inchise, pot aparea pete discrete sau iluminare neuniforma.

Desigur, toata aceasta discutie este importanta daca tinem cont si de intervalul de timp in care aceste efecte devin observabile. Orientativ, el se situeaza la aproximativ 8-9 ani, la o utilizare normala de peste 4-5 ore pe zi. Aceasta durata poate sa nu para una critica dar este bine sa ne gandim ca sunt activitati la care acuratetea culorii conteaza, cum este cazul design-ului. Din aceste motive, un interval de 4-5 ani este maximum rezonabil pentru aceste situatii. Este adevarat ca afisajele pot fi recalibrate dar acest lucru nu influenteaza acuratetea lor ci doar reduce vizibilitatea unor defecte. De aceea, inlocuirea afisajelor LCD nu este doar o problema de estetica sau spatiu de lucru ci ar trebui sa includa si mentinerea unei anumite acurateti a imaginii.