2020 - an cheie pentru influenta marilor companii de tehnologie si social media asupra politicii

Postat de Andrei Boiu la Dum, 10/01/2021 - 19:15
demo democratie

Din pacate, marile companii de tehnologie sunt de cativa ani intr-o pozitie puternica de discriminare fata de libertatile individuale iar 2020 a fost un an esential pentru acest fenomen, cu o perspectiva destul de sumbra pentru viitorul apropiat, si o sa prezint de ce.

In mod normal, tehnologia si politica nu este bine sa conlucreze, sau nu asa cum o vedem astazi. Politica nu este un spatiu al adevarului de aceea, un partizanat al unei companii care promoveaza tehnologia nu este si nu are cum sa fie bun, deoarece discrediteaza. Din pacate, companii mari au fost, sistematic, partinitoare, iar acest fenomen este unul cat se poate de daunator. Fie ca vorbim de Google, Facebook, Twitter, sau orice companie care s-a implicat in filtrarea, cenzurarea, sau sustinerea pe ascuns a unei parti a politicii americane, in detrimentul adevaratului interes national, 2020 a fost un an al exacerbarii acestor tendinte. In loc sa respecte legea in cel mai mic detaliu, si sa cenzureze orice instigare sau informatie potential neadevarata, si marile companii mediatice, inclusiv unele care nu aveau de ce (o sa dau exemplul Conde Nast, care gestioneaza ArsTechnica), au intrat intr-un joc neplacut in care conteaza mai mult aparentele decat impartialitatea. In contextul in care influenta chineza, a tulburarilor sociale din America, a unor politici de globalizare, este vadit dezavantajoasa, abordarea corecta ar fi fost ca ele sa fie prezentate echidistant. Este evident ca nu a fost, deloc, asa.

2020 a mai adaugat, la ironicul tablou al realizarilor, reflectarea frecvent gresita a teoriilor despre pandemia SARS-COV2 sau COVID-19. Desi a devenit evident ca fiecare stat care a trecut prin procesul carantinei partiale sau totale, sub diverse pretexte, al opiniilor contradictorii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, politicii statale si internationale, falselor informatii provenite din China si alte state cu transparenta indoielnica, sunt toate subiecte ce nu trebuie tratate cu convingere ci contextual, canalele mediatice au fost din ce in ce mai evident dornice sa adopte o pozitie de sustinere a acestora. Din punctul meu de vedere, aceste atitudini nesanatoase nu fac decat sa amplifice clivajele si climatul social defavorabil. Din pacate, nici evolutia viitoare nu este plauzibil sa fie buna. Absurditati precum pasapoartele de vaccinare, urmarirea contactelor si altele nu fac decat sa amplifice o discriminare nefolositoare majoritatii populatiei cu indoielnice certitudini legate de beneficiile sociale.

In final, este bine de reflectat la de ce aceste tendinte defavorabile nu se vor reduce. Din pacate, ne aflam intr-o societate in care independenta financiara este doar un pretext. Desigur, nici in trecut acest lucru nu a fost o certitudine a sinceritatii dar, macar, in fata unor aspecte evidente, unele persoane erau puternic motivate sa ridice semne de intrebare. Intr-o societate care pune in valoare din ce in ce mai mult docilitatea, sub diverse paravane, si lasa mult loc pentru un sprijin social indoilenic, vast, sub diverse forme, dorinta de a mai fi, cu adevarat, echilibrat, este din ce in ce mai mica. Tot din pacate, suntem obisnuiti sa pierdem libertati si sa ne prefacem ca le avem. Aspectul cel mai defavorabil este ca aceasta duplicitate este doar un avantaj de moment in comparatie cu un viitor confortabil dar mincinos cu noi insine. Faptul ca vrem cu toata convingerea sa mentinem absurudul, pentru ca ne temem de alte pareri si avem din ce in ce mai des convingerea ca vom pierde daca afirmam altfel, va amplifica dependenta fata de stat si companii care ne sunt, cu adevarat, dezavantajoase. Desigur, exista si beneficii dar ele sunt, in opinia mea, minore in raport cu potentialul pe care l-am avea daca am recunoaste ce este gresit si am refuza sa ne supunem oricum.